Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarskola för omoraliska

Annons

Det finns jägare och jägare. Och så finns "Uffe".

"Uffe" symboliserar urtypen för de omoraliska jägare som trots allt finns ute i våra skogar.

Men nu ska "Uffarna" får lära sig vett och etikett. Det ska Studiefrämjandet se till.

"Skjut inte upp till morgondagen vad du kan skjuta i dag!" Det är seriefiguren Uffes ordspråk. Uffe är kompis med den otursförföljde jägaren i serien om den tecknade älgen Hälge.

Alla som läst serien vet om att "Uffes" etik i skogen finner mycket i övrigt att önska. Hur ser det då ut i Leksandsskogarna? Finns det många "Uffar"?

- (skratt) Jodå, visst finns de, men hur många de är vill jag verkligen inte ge mig in på, säger Anders Lisskar, själv jägare och anställd vid Studiefrämjandet i Leksand.

Etik-kursen ordnas av Studiefrämjandet i samarbete med Jägarförbundet och meningen är att man ska få jägarna att tänka till på varför de jagar och vad de själva har för jaktetik. Vidare ingår i kursen att lärar sig att möta och bemöta kritik samt att hantera konflikter.

- Det är otroligt viktigt att öka förståelsen mellan jägare och allmänhet. Det kan handla om så små saker som att täcka över djuren när man fraktar älgarna på släpkärra från skogen till slakteriet. Folk är inte vana att se döda djur längre och där kan jägarna visa respekt, fortsätter Anders Lisskar.

Utbildningen har redan dragit igång i Insjön och Siljansnäs är också på gång.

Och även om kursen vänder sig främst till jägare så kan vem som helst ha nytta av den enligt Anders Lisskar.

- Egentligen behöver man inte vara jägare för att gå den här kursen. Den passar alla.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons