Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarna sköt dubbelt upp

Annons

- Men det här är något som talar för att Naturvårdsverket bör se över rutinerna, säger Marcus Elfström.

- Det finns konkreta sätt att minska riskerna för överskjutning till kommande säsonger, fortsätter han.

Vad det skulle kunna vara för förändringar vill Marcus Elfström dock spara till diskussionerna med Naturvårdsverket.

- Vår förvaltning bygger på att avläsa effekter och väga in dessa till kommande åtgärder, tillägger han.

Enligt reglerna ska jägarna rapportera till polisen senast tre timmar efter att de fällt ett djur för att inte riskera att tilldelningen överskrids.

- Allt har gått rätt till. Det blir så här när det är så många jägare ute, konstaterar Marcus Elfström.

Fram till klockan 16.30 den första jaktdagen fälldes eller påsköts 14 lodjur från Mora och Malung i norr till Avesta och Smedjebacken i söder. I går eftermiddag var det fortfarande oklart vad som hänt med två av djuren - ett i Rättvik och ett i Smedjebacken. Eftersök pågick.

Även i Värmland, där fem lodjur fick fällas, fylldes kvoten redan första jaktdagen. Där fälldes dock bara ett lodjur utöver tilldelningen.

Riksdagens mål för hur många lodjur som ska finnas i Sverige är inte uppnått. Därför har det på senare tid bara varit tillåtet med jakt i renskötselområdet, för att minska skadorna på rennäringen.

Men inför 2006 beslutade Naturvårdsverket att totalt 24 lodjur ska få fällas utanför renskötselområdet. Här fick Dalarna störst tilldelning av alla län.

- Avsikten är inte att påverka lostammen. Utanför renskötselområdet är det heller inte fråga om skyddsjakt. Det handlar helt enkelt om att skapa utrymme för jakt. Att tillgodose intresset, säger Marcus Elfström.

Naturvårdsverket beslutar med stöd av paragraf 6 i jaktförordningen om jakt på ett lämpligt antal djur. Alla som deltar i jakten måste vara registerade som lodjursjägare i jaktregistret.

Utifrån de senaste årens inventeringsresultat har länets lostam varit oförändrad. Vid den senaste inventeringen, förra vintern, fanns 30 familjegrupper i Dalarna. Grovt räknat skulle det kunna motsvara cirka 170 djur. Den tätaste stammen finns i länets sydöstra delar.

Inom renskötselområdet får 27 lodjur fällas i år, ett av dem i Dalarna. Det var fortfarande inte fällt i går kväll.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons