Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägarförbundet vill splittra vargflocken i Ore

Annons

- Med jakten hoppas vi att etableringen av varg upphör i Ore och människor som bor och verkar där ska kunna fortsätta bedriva jordbruk och jakt i fred, säger Hans Johansson, jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet Gävle Dala.

Ansökan är ännu inte behandlad, men Hans Johansson, jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet Gävle Dala hoppas naturvårdsverket kommer att ge tillstånd till skyddsjakt.

- Riksdagen har en målsättningen om 200 djur. Vi tycker 150 djur är mer relevant och att tillväxten sker varsamt. En tioprocentig årlig tillväxt är enligt Jägarförbundets policy lagom.

- Skyddsjakten bör inledas nu framför allt med tanke på tam-boskapen och den låga älgstammen som är i Furudal och Ore. I Ore har inte vargarna rivit tamboskap men i andra delar av landet har det förekommit.

- Jägarförbundet anser att skyddsjakt är nödvändig för att splittra grupperingen så varg-etableringen i Ore upphör. Människor i Ore ska få jaga och bedriva lantbruk i fred. För många i Ore är detta ett stort problem, säger Hans Johansson.

- Vargarna påverkar älgstammen men det är inte dåligt med mat i skogen. För vargarna finns mat i överflöd även i Furudal. Risken finns att vargarna kan riva får, nöt och hästar, men det är ändå ovanligt.

- Vi som är jägare påverkas naturligtvis och jakten i Ore är ju hårt drabbad. Älgstammen är låg, men föryngringen av älg är fullt tillräcklig för att vargarna ska få föda.

- Jägarförbundet arbetar tillsammans med myndigheter och forskningen för att så snabbt som möjligt märka framför allt ledarparet med radiosändare. Jägarna i Ore kan då via en meddelarbox få information var vargarna finns. Vi vill inte vara allt för exakta. Det kan uppmuntra tjuvjakt, men på andra håll i landet där den här typen av information fungerat sedan en tid är jägarna mycket positiva.

Hans Johansson hoppas på GPS-teknik för att jägarna i Ore ska få så snabba och bra rapporter som möjligt.

- I övrigt talar vi inom Jägarförbundet om rotation i vargstammen för att minska trycket i vissa områden. Skyddsjakt är befogad i problemområden och dit hör Furudal, anser Hans Johansson.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons