Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägareförbundet fördömer olaga jakt

Annons

Jaktvårdskonsulent Hans Johansson tar bestämt avstånd från alla former av förföljelse av varg.

- Det är hög tid att vi jägare säger ifrån och gör fullständigt klart för eventuella mindre laglydiga "jägare" att vi under inga omständigheter tolererar jaktbrott, säger han.

Hans Johansson konstaterar att det räcker med att några enstaka jägare bryter mot lagen för att det ska dra skam över hela kåren.

- En överväldigande majoritet av landets jägare följer lagarna, uppträder etiskt och ägnar massor av tid åt oegennyttig viltvård. Men det glöms lätt bort om det visar sig att personer med jaktvapen dödat en eller flera vargar, säger han.

Johansson representerar Svenska Jägareförbundet, som har unge-fär 10 000 medlemmar i Dalarna, och han uppmanar medlemmarna och alla andra jägare att göra allt de kan för att förebygga och sätta stopp för alla former av illegal jakt.

- Om någon tjuvskjutit Ulriksbergstiken har vederbörande förstört möjligheterna för mängder av jägare att kunna nyttja servicen med vargtelefonen och dessutom ställt till så att det kommer att dröja innan det kan bli aktuellt med legal skyddsjakt på varg, säger Johansson.

Han fick i höstas sin älghund dödad av varg, men förklarade omedelbart att det inte förändrade han inställning i sakfrågan:

- Lagar är till för att följas, det är en av grundbultarna i ett civiliserat samhälle.

- Om någon inte är nöjd med gällande lagstiftning står det honom eller henne fritt att arbeta för att den förändras. Men det är allas vårt ansvar att verka för att lagbrott beivras.

Mer läsning

Annons