Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare vägrar göra eftersök

Annons

Gunnar Håkansson framförde där åsikten att inte längre utföra eftersök på skadade eller närgångna djur. Utan istället hänvisa till kunnig personal från länsstyrelse och naturvårdsverk.

- Självklart är det här en markering mot den i vårt tycke misslyckade rovdjursförvaltningen, säger föreningens vice ordförande Björn Sinders, vi som är väl bekanta med de lokala viltstammarna blir gång på gång överkörda av centralt fattade beslut.

Diskussionen blev livlig vid årsstämman, men när medlemmarna gick till beslut var alla tämligen eniga att låta "de som har hand om förståndet" också utföra det praktiska uppdraget.

- Konsekvensen av medlemmarnas beslut blir att några eftersökspatruller inte går ut från Slättbergs viltvårdsområdesförening, säger Karl-Erik Eriksson.

Någon vid länsstyrelsen som är insatt i frågan om eftersök fanns inte tillgänglig på tisdagen, men från Dalarnas jägarförbund kommenterar Anders Andersols:

- Alla är förlorare på ett sådant här beslut. Djuren, som får ett ökat lidande om eftersöket dröjer. Och jägarna, som förlorar goodwill.

- Jag kan ha förståelse för missnöjet med rovdjurspolitiken, men det här är fel sätt att protestera på. Jakträttsinnehavaren är enligt jaktförordningen skyldig att utföra eftersök på sina marker. Konsekvensen blir att polisen "pekar med hela handen", och ger uppdraget till någon annan som då också får ta hand om bytet.

- Vår markering är främst till för att väcka debatt, säger Karl-Erik Eriksson, och vi hoppas att fler viltvårdsområdesföreningar överlåter till myndigheterna att själva lösa problemen med skadat vilt.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons