Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare trotsar värmen

Annons

Älgjakten kommer som alltid att starta andra måndagen i september i Transtrand. Ett drygt tjugotal älgjaktlag drar ut för att jaga. Sammanlagt är det cirka 400 jägare som deltar i älgjakten.

- Vi får göra det bästa av situationen och hoppas på att det ska bli litet kyligare väder om en vecka, säger Stefan Edman, som är ordförande i Transtrands jaktvårdskrets.

Det är många älgjägare som tagit semester den här veckan och planerat in jakten sedan länge. Därför är det i det närmaste omöjligt att göra någon ändring.

- Vi har jagat tidigare då det har varit varmt. Många av jaktlagen har också bra slakthus där man installerat kylaggregat som gör att man kan ta hand om älgköttet på ett mycket bra sätt, säger Stefan Edman, som påminner sig om att det också för fem år sedan var mycket varmt då man jagade älg.

- Det som oroar mest inför jakten om värmen håller i sig är det faktum att hundarna får det mycket bekymmersamt. Deras päls kommer att göra det extra jobbigt för dem.

I Malungs norra kommundel konstaterar man att det finns bra med älg. Men man vet också att det just nu finns mer björn än man tidigare trott . Man har under hösten, sedan björnjakten drog igång, försökt jaga björn. Men utan framgång.

- Det är värmen som har gjort att det varit stora svårigheter att komma åt björnarna, säger Stefan Edman.

När det gäller årets älgjakt har man en tilldelning inom Transtrands Jaktvårdskrets på cirka 200 älgar och man får också skjuta lika många kalvar. Då det gäller restriktioner är man rädda om älgkorna och har därför beslutat att 60 procent av de fällda älgarna ska vara tjurar och 40 procent kor. Dessutom är det viktigt att skjuta lika många kalvar som stora djur, menar Stefan Edman.

Men liksom på andra håll i Dalarna oroas jägarna av att det blir fler vargar i skogarna. Enligt uppgift lär det finnas ett vargpar med fyra valpar i trakterna av Rörbäcksnäs.

Varmt eller inte - älgjakten kommer att starta måndagen den 9 september och fortsätter sedan hela veckan.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons