Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare tar strid mot tjuvjakt

Annons

I Särna känner sig också jägarna utpekade.

- Jag är själv inte jägare, men har tagit fram statistik som visar att det enbart handlar om högst 26 fall av misstänkt tjuvjakt och det under de senaste åtta åren, säger Seth Holmström.

- Siffrorna är i stort sett lika höga i Idre. Frågan är varför Särna pekas ut speciellt i media, undrade Seth.

Seths fundering möttes av Lena Leonardsson, besparingsskogen.

- Som jägare värnar jag rätten till att få jaga och att de älgar som finns inte ska försvinna genom tjuvjakt. Därför blev jag väldigt glad när det här mötet bestämdes. För min del handlar det inte om vad som media rapporterar utan att vi får fortsätta att ha en älgstam som vi kan jaga på lagligt sätt, menade Lena.

- Oavsett om problemen är stora eller små så ska vi inte hålla tyst om dem. På besparingens marker har vi funnit slaktplatser där djuren uppenbart skjutits från bil, så visst förekommer tjuvjakt.

På en direkt fråga hur många av de 60-tal jaktledare och intresserade som kände till eller hade upptäckt spår av tjuvjakt på sina områden, så blev svaret sex stycken. Med andra ord är problemet inte större i Särna än på andra områden.

Istället beslöt mötet att ena sig i frågan om att göra det svårare för tjuvjägare genom att patrullera skogsvägar efter speciella scheman.

En kurs, där jägarna bland annat ska lära sig att bevaka sina områden, kommer att startas.

Polisen fanns också på plats och en deltagare var mycket kritisk till att polisen inte gripit någon person för tjuvjakten.

- Vi är väldigt mycket beroende av tips från allmänheten. Även om vi har fått namn på misstänkta tjuvskyttar så behövs det mer för att vi ska kunna göra en husrannsakan, förklarade Lena Nilsson från Idrepolisen.

- Vi gör utredningar, men lyder under ett regelverk som vi måste följa, säger polisman Anders Nilsson.

När tjuvskyttet var aktuellt i vint-ras så hade polisen fått kännedom om det. En omfattande insats med spaning hjälpte inte då.

- Ska vi kunna fälla någon, ska vi helst kunna ta vederbörande på bar gärning. Därför är det värdefullt att vi får in alla tips som tänkas kan. Är det sedan någon som vågar stå för ett tips och inte vara anonym, då ska vi prioritera det ärendet än högre, lovade Lena Nilsson.

- Tjuvjakt sker i skogarna runt Särna, precis som i övriga landet. Det är bara det att i Särna tänker jägarna nu göra vad de kan för att begränsa tjuvskyttarnas rörelsefrihet.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons