Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare smygfilmades

Annons

Tage Collberg, vargmotståndare och stridbar ledare för Samarbetsforum för rovdjursfrågor, är minst sagt förbannad. Han är något av huvudperson i kvällens Uppdrag granskning.

- Programmet bygger på smygfilmning, hävdar han själv.

- Vi smygfilmar bara när det absolut inte går att använda någon annan metod för att få fram viktiga uppgifter, svarar Lena Laurén, redaktör för kvällens program.

Programmakarnas ambition med den här omgången av Uppdrag granskning var att undersöka teorin, som bland andra Tage Collberg förfäktar, om att vargar från djurparker och från Baltikum har placerats ut i Sverige. Man ville också granska vilka som eventuellt ägnar sig åt illegal vargjakt.

Det blev bingo för programmakarna. Tage Collberg, som är en av de filmade, visade sig inneha vävnadsprover från dödade vargar. Han försåg till och med filmaren från tv med proven, i tron att filmaren endast var en intresserad jägarkamrat.

- En jaktkamrat har därmed förrått mig, säger Tage Collberg till tidningen.

Uppdrag granskning lämnade proverna vidare för analys. Den utfördes av den kände vargforskaren Olof Liberg. Han är säker på sin sak. Proverna som Tage Collberg hade hemma, kommer från nordisk varg som dödats mot lagen.

Tage Collberg medger att vargarna måste ha dödats illegalt. "De har fallit för bilan", säger han. Han förnekar dock att han själv skulle haft någon som helst kännedom om vad proven innehållit.

Själv är han mest upprörd över att han blivit filmad - och framför allt att han filmats i sitt eget hem.

- Killen som filmade uppträdde perfekt i jaktlaget och vi lät honom gå in och ut i jaktkretsen.

Så sent som under gårdagens eftermiddag besökte Tage Collberg tv-huset i Falun för att försöka stoppa sändningen av programmet.

Strax efter att han lämnat tv-huset, kom polisens särskilde jaktbrottsutredare Anders Stikå och åklagaren Katarina Lindström för att också titta på programmet.

Katarina Lindström ville inte under måndagskvällen kommentera om Tage Collberg nu är misstänkt för något brott.

- Jag vill se programmet flera gånger innan jag tar ställning, säger hon.

Tage Collberg förnekar själv fullständigt att han medvetet skulle ha begått något jaktbrott. Han har dock skaffat sig en advokat. "Det är bättre att förekomma än förekommas".

Han vidhåller sin uppfattning om att det inte finns några svenska vargar i skogen.

- Vargarna kommer från Estland och Ryssland, upprepar han.

På Uppdrag granskning är man mycket nöjd med sitt program.

- Varför har man över huvud taget vargprover i sitt hem? undrar Lena Laurén som också påpekar att det faktiskt är ett jakthäleribrott.

Hon försäkrar att de två programmen kommer att avslöja att tjuvjakt på varg förekommer också i Dalarna.

EWA WIRÉN

Mer läsning

Annons