Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare går samman för björnjakt

Annons

I Dalarna finns cirka 350 björnar, vilket gör länet tillsammans med Jämtland till landets björntätaste. Fjolårets spillningsinventering resulterade i att årets jaktkvot höjdes från 17 till 25 björnar.

- DNA-analysen av den spillning som samlades in visade att det fanns mer björn än vad vi trodde. Det överraskade både myndigheterna och oss. I dag räknar vi med att det finns drygt 350 björnar i Dalarna. Björntätast är det i de östra gränstrakterna mot Hälsingland. Tätheten är i nivå med den i Ströms Vattudal i Jämtland, säger Andersols.

I Furudal planerar jaktlagen norr om länsväg 301 att genomföra en riktad gemensam björnjakt i september.

- Vi har ännu inte bestämt oss för vilken helg jakten genomförs. Men vi anser det som viktigt att få ut många jägare och hundar över ett större område. I fjol lyckades vi bara skjuta en enda björn i Ore, och detta i ett mycket björntätt område. När de enskilda björnjägarna gav sig ut på jakt i fjol begav sig björnarna naturligtvis iväg till en annan plats i det stora området, säger jaktledare Inge Östlund.

Jägarna tror att den nya metoden blir framgångsrik.

- Vi tror att vi kan skjuta av en stor del av länslicensen. Vi har bland annat tillgång till ett flertal tränade björnjaktshundar, säger Östlund.

Jägareförbundet välkomnar satsningen på en riktad björnjakt.

- Helt i linje med vad vi rekommenderar. All framgångsrik viltvård kräver samarbete. Fler samordnade jägare betyder fler fällda björnar. Andra områden borde ta efter Ores exempel, säger Anders Andersols.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons