Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jagad genom byn av en knarkare

Annons

Klockan var strax efter tio på torsdagskvällen när en kvinna i byn Backa hörde oljud utanför huset. Hon gick ut på gårdsplanen och såg hur en man beväpnad med yxa, krossade rutorna på grannens två minibussar.

När mannen upptäckte kvinnan tog han upp jakten. I fruktan för sitt liv försökte hon gömma sig i en källare.

- Jag var inte hemma just då, så jag hörde aldrig vad som hände på gården, berättar Tommy Wennström, ägare till de båda fordon som vandaliserades.

Den 27-åriga gärningsmannen är hemmahörande på annan ort men har anhöriga i trakten. Mannen var påverkad av narkotika. Han lyckades ta sig in i matkällaren där kvinnan befann sig och hotade där att skada henne. Om hon inte talade om var motorcyklarna fanns.

- Mina motocrosscyklar. Han måste ha känt till att det fanns sådana att hämta här, tror Tommy Wennström.

På något sätt tog sig kvinnan förbi mannen och ut ur matkällaren. Hon flydde till en granngård och lyckades larma polisen. 27-åringen greps kort senare längs byvägen mot Solvarbo.

- Det känns jobbigt att tänka på att mina barn låg ensamma och sov i huset samtidigt som det här hände, säger Wennström.

På brottsplatsen fann polisen senare en personbil som rapporterats stulen i Fagersta. Samtidigt finns det uppgifter om att 27-åringen troligen inte var ensam när han anlände till byn Backa. Några medbrottslingar finns det dock inga spår av i nuläget.

- Jag tror att de kom för att stjäla både motorcyklar och bussar. När de inte fann vad de sökte blev den här killen vansinnig.

I går eftermiddag var Backa fortfarande en by i chock. De sönderslagna bilarna på Wennströms gårdsplan, påminde om det skräckscenario som kvällen innan utspelat sig i byn.

Vid 17-tiden på eftermiddagen kom tre polismän för att hämta en stulen minicross som dumpats på en åker byn. Ungefär samtidigt släpptes den 27-åriga mannen på fri fot igen. På beslut av åklagare.

- På bekostnad av vår trygghet och nattsömn, sa en av byborna uppgivet efter att polispatrullen rullat ut ur byn.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons