Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill se Dalarnas stolthet tillbaka i allsvenskan

Annons

Efter att ha följt skriverierna om Brage på distans kan jag inte låta bli att ha synpunkter på hur IK Brage ska nå bra resultat?

Det handlar inte bara om vilka som finns på planen, ledarbänken, styrelsen. Det handlar även om attityder och inställning hos omgivningen, supporters, det handlar om ekonomi, stora och många samarbetspartners och välvilja hos kommunen.

Det handlar om den egna klubbens ödmjukhet och policy. Allt detta måste stämma annars blir det inget topplag.

Brage har under de senaste åren dragits med usel ekonomi. Det medför förstås att man inte kan betala 30-40 000 kronor i månadslön till spelare. (snittlön i superettan).

Med en sådan lönebild hamnar Brage, för cirka 20 spelare plus ledare och sociala avgifter, på lönekostnader över tio miljoner kronor per år. Med resor med mera kanske så mycket som 15 miljoner per år.

De pengarna finns kanske inte för dalafotbollen. Men finns det pengar för LIF vintertid, så finns det även för IKB sommartid. En signal till Nils Erik Johansson, stor Bragefantast och ordförande i Leksand kanske är på sin plats

Brage har arbetat av stora skulder, under den perioden gick man tyvärr upp i superettan. Det innebar att man skulle gasa och bromsa samtidigt, det går bra om man har en enorm tur, det hade inte Brage.

Vem kan glömma tiden när Rolf Zetterlund kom och vi gjorde den snabba marschen från div 3 till SM-finalen mot Malmö på fyra år

Dagens situation är på sikt bara positiv. Detta är ett ypperligt läge att satsa på unga hungriga spelare. Killar som fortfarande spelar fotboll för att det är det viktigaste i deras liv. Alla unga har drömmen att bli bättre och kanske proffs.

Brage har inför denna säsong inga dyra fotbollsarbetare. Jag har hört att snittåldern ligger runt 20 år.

Brage har genom åren vaskat fram åtskilliga talanger, det finns ett otroligt bra lag med rätt inställning på gång. Lönerna är med all sannolikhet bara en bråkdel av vad Brage haft de senaste året.

Klart är väl då att grabbarna ska på träningsläger i Barcelona, det ger motivation att träna varje dag, större delen av året.

Var finns det företag som kan bjuda killarna på matchen Barcelona- Real Madrid? Har Brage lyssnat med något svenskt företag, med bas i Barcelona? Säkert har SSAB eller Stora Enso kontakter i Spanien.

Ska Brage nå allsvenskan så ligger lönerna på minst 20-30 miljoner. Vilka ska betala det? SSAB har genom åren lagt tiotals miljoner på IKB, vilket hjälteföretag. Vad vore Borlänge och Brage utan SSAB. Men ni får aldrig ta dem för givet.

Det behövs dock fler företag som vill satsa. I Borlänge och Dalarna finns det inte så många stora, det finns desto fler små.

Det är viktigt för en stad och ett län att ha något man är stolt över. Visst kan jag förstå de företagare som vill markera missnöje genom minskad sponsring, fast vilka straffas egentligen? Jo de som vill försöka att hjälpa till, de som vill se bra fotboll. Tänk långsiktigt! Brage ska leva for ever!

Vi måste se att styrelsen i Brage försöker rädda klubben från konkurs. De har gjort ett bra jobb, tyvärr så har det idrottsliga resultatet uteblivit de senaste två åren.

Jag tror dock att det är av godo att man får börja om, jag tror att Brage har stora möjligheter att åter bli en storklubb. Ställ upp och hjälp till!

En eloge till Göran Hügards upprop och utmaning till oss suporters, jag är en av dem som antar den och sätter in 1000 kronor till skatteskulden.

Annonsera om kontonumret i tidningen, på hemsidan, på första sidan, ja överallt. Då blir vi säkert ännu fler som ger ett bidrag.

KEITH KARLSSON, VIDBYNÄS- MEN FÖR ALLTID GRÖNVIT DALMAS

Mer läsning

Annons