Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag vet att hon inte ville döda mig"

Annons

Det är den 10 augusti. Sofia, 19, har länge missbrukat och går till socialen för att be om hjälp. Någon omedelbar insats kan inte göras, men hon får pengar för att klara sitt uppehälle.

Tillsammans med sin pojkvän går hon till Systembolaget. De köper sprit för pengarna och beger sig mot Sofias föräldrahem, föräldrarna har åkt på semester. Där börjar de dricka.

- Vi blev rejält fulla och det blev tjafs mellan oss under kvällen. Jag tog stryptag på Sofia, berättar pojkvännen.

Det är då det händer. Sofia hämtar en kniv i köket och ställer sig bakom pojkvännen. Hon hugger mot honom, samtidigt som han tar ett steg bakåt. Kniven går in i nedre delen av ryggen, tränger in ungefär tio centimeter och går sedan av mot hans bäckenben.

Ambulans larmas.

- Jag lägger mig på gräsmattan och väntar. Sofia lägger sig bredvid och trycker över såret. Hon säger att hon älskar mig, att det kommer att ordna sig och att jag inte ska dö, berättar pojkvännen.

Han överlever. Och Sofia, som grips av polisen där på gräsmattan, åtalas för försök till dråp och flera fall av misshandel. Det är inte vad pojkvännen vill. Han vet att han utsatt henne för ett strypgrepp och att han är säker på att det är orsaken till att hon tagit till kniven.

- Men under rättegången är det mycket som inte kommer fram. Dels för att jag fortfarande är chockad och inte minns så mycket, men också för att jag väntade en egen rättegång och var stressad över det, säger han.

Den 13 september meddelas domen. Sofia döms för dråpförsök, flera fall av misshandel, skadegörelse, narkotikabrott och snatteri. För brotten vill åklagaren att hon ska sitta i fängelse, men tingsrätten gör en annan bedömning och beslutar om skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Men det fungerar inte. Sofia placeras på flera behandlingshem, där man bedömer att hon missköter sig och därför inte kan stanna. Istället blir hon hämtad av polis och inlåst på rättspsykiatrisk avdelning.

Men inte heller där får hon vård, eftersom hon bedöms vara för frisk. Istället häktas hon, i väntan på den hovrättsförhandling som sker i dag.

Sofia, som nu fyllt 20 år, har klagat på de delar i tingsrättens dom där hon anses skyldig till våldshandlingar. Och åklagaren har klagat på själva straffet, som man anser ska förlängas och innebära fängelsevistelse.

- Och jag hoppas att hon döms för misshandel eller vållande till kroppsskada. Vi älskar varandra och jag vet att hon inte ville döda mig, säger pojkvännen.

LINDA SOLUM

Mer läsning

Annons