Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag var en tickande bomb"

Annons

- Jag skriker efter hjälp hela tiden och i förrgår försökte jag skära ådrorna av mig för att slippa sitta här i tinget i dag.

- Men kniven var av plast så jag lyckades inte ta livet av mig, sade 34-åringen.

Mannens advokat, Tord Krokström, redogjorde för alla turer där hans klient bönat och bett att få vård på Sävik i Säter.

- Helt sjukt, man kan inte förstå att han inte fick den hjälp han behöver av samhället.

Tord Krokström redogjorde för tingsrätten att 34-åringen erkände misshandel och vållande till annans död, men inte mord eller dråp.

Den 34-årige mannen förekommer under 19 avsnitt i belastningsregistret. Han har dömts för misshandel och tillgrepp. Domen blev sammanlagt 16 månaders fängelse.

Det läkarintyg som lämnats in till Falu tingsrätt visar att mannen lider av en allvarlig psykisk störning, en defekt som han även hade innan dödsmisshandeln inträffade i december.

Enligt den undersökning han genomgick den 15 januari i år står det att han begick mordet under påverkan av psykisk störning, men att den inte var så allvarlig att det skulle föranleda rättspsykiatrisk vård. Denna skrivelse har skickats till Socialstyrelsens rättsliga råd som instämmer i utlåtandet.

34-åringen drabbades i tidig ålder av flera trauman. Först när föräldrarna separerade när han var bara två år gammal. Han utsattes senare för fysisk och psykisk misshandel i hemmet och började använda alkohol, lösningsmedel, hasch och knark när han var nio år gammal.

Han hade det jobbigt i skolan, blev isolerad och fick ångest.

Vid flera undersökningar har läkare och psykologer kommit fram till att mannen kan bli mycket aggressiv. Han bara exploderar och kan inte kontrollera sitt agerande. En förklaring till hur han kunde blir så arg på mannen i Säter att han slog sönder hans ansikte med så många och hårda slag att överläkaren som obducerade den dödes kropp fann att käken satt lös och ansiktets hårdaste ben hade krossats.

- När jag behövde akut hjälp blev jag stoppad i dörren, du har inget här att göra, sade man åt mig.

- Nu får jag ingen mer hjälp. Låt mig få stanna kvar i häktet, sade 34-åringen.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons