Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag tycker att vi har lyckats"

Annons

När majoritetspartierna - c, m, fp, kd, spi och mp - tog över makten efter 1998 års val formulerades ett måldokument.

Bland annat skulle ekonomin vara i balans år 2001. Då var underskottet 26 miljoner.

Arbetslösheten skulle minskas - den var då 8,2 procent.

Befolkningsminskningen skulle hävas och invånarantalet skulle vara minst 10 950 invånare år 2002.

Allmännyttans problem med tomma lägenheter skulle vändas.

- Jag tycker att vi lyckats. Ekonomin är sanerad, arbetslösheten har gått ned från 8,2 procent till 2,8 procent, de tomma lägenheterna har ersatts av en brist, fler flyttar in.

- Vi har inte nått befolkningsmålet på 10 950 invånare. Vi var vid årsskiftet 10 856 Rättvikare. Men trots allt, i fjol ökade befolkningen för första gången sedan 1992. Vi ökade med nio personer. Det flyttade in drygt 500 personer.

- Vi har helt enkelt vänt en nedåtgående trend. De tunga nyckeltalen för befolkningen, arbetslösheten, företagsanalyser och bostäder pekar alla åt rätt håll. Det är vi mycket glada över, säger Jones.

Bakom den ekonomiska saneringen ligger ett tufft besparingsarbete. Årliga kostnader på 19 miljoner har skalats bort i samarbetet med regeringens kommunakut. Inte minst äldrevården fick spara hårt. Protesterna från fack, äldrevårdspatienter, anhöriga och vårdpersonal har varit hård.

- Visst har vi genomför hårda besparingar. Men som vi ser det ändå som vi gjort rätt, säger han.

I framtiden vill majoritetspartierna fortsätta att prioritera ekonomin. Utöver det ska skolor, barnomsorg och äldrevård få de mesta av pengarna.

- Byskolornas bevarande och utveckling är en sak som vi är helt överens om. Byutvecklingen är viktig för oss. Vi tror att de satsningarna gör att fler väljer att bosätta sig här. Vi ska också fortsätta att satsa på projekt "Vackert Rättvik", som gett oss stort renommé i landet, säger han.

De politiska arbetet har avlöpt bra, menar Jones. Ofrånkomliga svarta minnen på det opolitiska planet under mandatperioden är den misshandel och det ouppklarade bombdåd som han drabbades av under år 2000. I augusti det året sprängdes Jonny Jones bil. Någon misstänkt åtalades aldrig. Samma år fick han ta emot knytnävslag från en person under ett besök vid Rättviksparken.

- Det enda jag kan säga om det är att det var smärtsamt att uppleva. Sådant ska inte få förekomma.

- Men jag har inte förändrats som människa av de här händelserna. I grunden är jag enbart en vanlig jordbrukare. Jag hoppas bara att folk tycker att jag och majoriteten gjort ett bra politiskt arbete för Rättvik under mandatperioden, säger Jonny Jones.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons