Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag trivs i Thailand"

Annons

Vid årsskiftet var 38 ungdomar placerade i någon form av vårdhem. Kostnaderna för vård och behandling av barn och unga uppgick till 28 miljoner kronor under fjolåret. En kraftig ökning jämfört med tidigare.

En av de ungdomar från Borlänge som "är placerad" för att komma rätt i livet har under ett par månader vistats i Thailand. Det handlar inte om något tvångsomhändertagande.

Kontakten med kompisar i Borlänge har han upprätthållit via Internetkefeer. I meddelanden som vilken Internetanvändare som helst kan få tillgång till har ynglingen berättat att i Thailand mår han bra, att det är riktigt drag, "horbarer och skit", och att han därför inte längtat hem.

- Det här måste vi ta på oerhört allvar, säger Borlänges socialchef Carl-Gunnar Höij.

Om det förekommit något som inte borde få förekomma under behandlingen vet kommunen inte. Carl-Gunnar Höij konstaterar att det som skrivs på nätet kan vara lögn, men saken ska undersökas närmare.

Behandlingshemmet ifråga har verksamhet i Stockholm. Enligt Höij har kommunen uppfattat dem som seriösa och unga som varit där tidigare har fått bra hjälp.

- Det är ett företag som vårdar i Sverige. De håller på att bygga en båt i Stockholm, det är där ungdomarna finns.

Sedan ska det enligt vad Höij fått veta seglas med båten. Dykutbildning lär också ingå.

- Det har inte blivit riktigt som det var tänkt och därför gjorde man den här resan.

Socialnämndens ordförande Kristina Svensson, s, säger att kommunen enbart har ungdomar placerade i Sverige. Men det händer att det inom ramen för denna behandling ibland sker vistelser utomlands under kortare eller längre perioder.

- Vi betalar inte mer för det, säger Kristina Svensson.

Hon pekar på att det i det här aktuella fallet inte är någon dyr behandling som kommunen köper, utan betydligt billigare än många andra. Kostnaden kan vara i storleksordningen hälften jämfört med vad som annars kan anses normalt.

- En väldigt billig behandlingsform.

Att resor sker utomlands, och så långt bort som till Thailand, tycker hon inte är märkligt. Det kan vara viktigt för att ungdomen ifråga ska kunna bryta ett beteende.

- Det viktiga är att det blir en vårdplan som ger någonting. Som fungerar för just den ungdomen som berörs.

Att långa utlandsresor kan ge andra unga felaktiga signaler tror inte Kristina Svensson:

- Det är en behandling och tuffa regler. Det är ingen lek. Även om man har mejlkontakt med sina kompisar så är det ingen dans på rosor.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons