Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag tar mindre risker nu för tiden"

Annons

Att fånga det sköna, Carpe Pulchra, är namnet på fotoutställningen i Stiftsgårdens matsal.

Bilderna av kvinnor från olika delar av världen är alla placerade i ramar av till exempel gullregn, körsbär eller rönn.

- Ramen är halva bilden, säger Roland Lithander, en av fotograferna i sammanslutningen Borlänge fotoklubb.

Bakom varje bild ligger många och långa förberedelser. Det är viktigt för Roland Lithander att komma till otillgängliga platser, långt in i svår terräng. Han hyr motorcykel, tar sig fram på olika sätt för att nå människor och miljöer där ingen västerlänning kanske varit.

- Jag var djärvare förr. Jag tar lite mindre risker nu för tiden.

Han reser ensam och kan berätta många historier om tempel i Indien, om resor i Nepal, Burma, Bali, Mayakulturen och Borneo.

Roland har rest sedan 1991 som amatörfotograf. Utlokaliserad med statligt verk från Stockholm till Borlänge och så också medlem i Borlänge fotoklubb.

Det finns inte mycket som kan stoppa honom i jakten på bilden. Och han tänker på de bilder han missat när han varit svårt sjuk med olika magproblem. Där i djungel och djup skog finns inte vatten som en skandinav kan dricka och mat kan också orsaka svåra magåkommor.

- Jag har varit svårt sjuk och vet att det bara hänger på mig själv om jag ska komma hem igen med utrustning och filmer.

Men de positiva upplevelser varje resa innebär överväger naturligtvis. Att kunna kommunicera med människor genom kroppsspråk, ögon, gester, att förstå varandra utan det vanliga talspråket är fantastiskt, tycker Roland.

Väl hemma igen börjar ett annat skapande, hitta den rätta ramen till varje bild. Han använder många olika träslag, gullregn, körsbär, rönn, en och ek till exempel och formar varje ram kring varje bild.

- Ramen är halva bilden, säger Roland och visar några av de många formerna där träslagets ådring, ålder och färg framhävs av slipning och polering.

Fram till sista mars finns bilder och ramar att beundra i Stiftsgården.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons