Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag skrek rakt ut"

Annons

Det var vid 22.00-tiden på onsdagskvällen som folk i trakten först blev varse vad som var på gång. Hemma hos Bengt Danielssons syster Christina började hunden Molly, som var ute vid altanen, skälla intensivt.

- Jag trodde hon vädrade rådjur, men när jag skulle ta in henne fick jag se en stor björn ute på gräsmattan. Jag skrek rakt ut. Jag trodde inte att det var sant, jag fick en chock, berättar hon lågmält på morgonen efter den för henne och flera andra oförglömliga natten.

Björnen verkade störd av skriket. Den stirrade frågande på Christina och lommade iväg.

- Jag ringde direkt till min brorsa för att varna honom, fortsätter hon.

Bengt har nämligen fem granna travhästar och ett par av dem var på frigång ute i hagen i den fina försommarnatten. Christina kontaktade även flera andra grannar i den närmaste omgivningen och varnade dem för att gå ut.

Senare anlände björnen till broderns gård där han (eller hon) med bestämda steg gick direkt till bikuporna utan att visa intresse för hästarna.

- Jag satte mig i bilen och slog på strålkastarna mot kuporna. Då fick jag se hur björnen stod på bakbenen och höll på, berättar Bengt Danielsson.

Björnen bankade sönder den ena kupan efter den andra med sina kraftiga ramar. Sedan började den mumsa av honungen som ju är klassiskt björngodis. Han verkade inte det minsta störd av de många bina som ilsket svärmade kring nosen.

I det läget gjorde Danielsson ett försök att skrämma bort björnen genom att avlossa några gevärsskott i luften. Då gick den undan men var strax tillbaka igen.

Danielsson, som behövde goda råd och kontaktade såväl Ludvikapolisen som en björnspårare.

- Om björnen hade attackerat hästarna hade jag fått skjuta i nödvärn, men inte i det här fallet, konstaterar han.

Det hela slutade med att björnen stal två vaxkakor, som han inte hunnit tömma, och återvände till skogs i riktning mot Finnbotrakten.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons