Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag ska säga vad jag tycker"

Annons

- Om jag kommer in ska jag verkligen försöka påverka. Jag ska vara mig själv, säger hon.

Dalabänken har elva platser i riksdagen. Socialdemokraterna har fyra av länsmandaten. För att Annelie Särnblad Stoors ska komma in i riksdagen ska socialdemokraterna i länet minst kopiera 1998 års val - samtidigt som listettan Marita Ulvskog får förnyat förtroende som minister.

- Men vi hoppas och tror att vi inte stannar vid endast fyra dalamandat - utan går fram till åtminstone fem. Jag tycker att socialdemokraterna just nu rider på en stark framgångsvåg, säger hon.

34-åriga Annelie är uppväxt i Orsa. Hon är undersköterska inom den kommunala äldrevården i Rättvik. Fram till 1994 var hon allt annat än politiskt aktiv. Ingen klassisk politisk broiler således.

- Jag har exempelvis aldrig varit med i SSU. Jag växte upp i ett normalt arbetarhem och var visserligen mycket samhällsintresserad, men det var först efter en resa till USA som jag började intressera mig för partipolitik. Jag började studera på Komvux och gick igenom de olika partiprogrammen. Jag frågade mig sedan var jag stod. Det blev socialdemokraterna, säger hon.

Sedan dess har Anneli gjort en politisk raketkarriär på läns- och lokalplan. Samtidigt har de fackliga uppdragen inom kommunal ökat.

- För länets skull tycker jag att det är kul att vi har två kommunalare på valbara platser till riksdagen. Vet inte ens när det hände senast. Det perspektivet har saknats på Dalabänken. Både jag och Hans Unander från Malung har den kommunala bakgrunden. Som jag ser det är varierande verklighetsförankring, som i mitt fall inom äldrevård viktig. Jag har något nytt att bidra med. Den förankringen ska jag aldrig förlora även om jag kommer in i riksdagen. Mina arbetskolleger har lovat att säga till mig om jag förlorar perspektivet, säger hon.

Om Anneli kommer in i riksdagen ska hon kämpa för vård, omsorg och skola.

- Mina stora hjärtefrågor. Jag vet att det är svårt att som ny påverka en stor riksdagsgrupp. Men jag ska vara mig själv och säga vad jag tycker. Det är ju det demokrati handlar om. Jag har förståelse för en partilinje, men jag är inte rädd för att gå emot den om jag tror starkt på något. Det har jag gjort förr, säger hon.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons