Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag ser fler etableringar"

Annons

Han säger att handeln utvecklats till en basnäring i Borlänge. I nästa månad ska kommunfullmäktige ge klartecken till expansionen vid Coop Forum. Från dagens 15 000 kvadratmeter till upp emot 50 000.

Men det finns motståndare. Och de som protesterar, de protesterar av olika skäl. Det handlar om landskapsbilden, miljön, om att Borlänge inte ska ha fler stora handelsområden.

Peter Hultqvist vill dock fortsätta på den inslagna vägen:

- En ny basnäring växer fram i Borlänge, kommenterar han.

- Underlaget är inte enbart Borlänge, inte enbart länet utan även angränsande län. Valbo har till exempel ett större upptagningsområde än Gävle med omnejd.

Han konstaterar att det pågår en omvandling av handeln med allt större köpcentrum:

- I stället för att bli ett offer för strukturomvandlingen ska vi dra nytta av den.

Enligt de senaste siffrorna som gäller 2001 sysselsattes 1 408 personer i detaljhandeln i Borlänge. Siffrorna kommer från statistiska centralbyrån. Partihandel sysselsatte samma år 1 140 personer.

Från facklig horisont är de nya etableringarna inte bara klang och jubel. Roger Hemming, Handels, konstaterar att 100 nya jobb vid en etablering i Borlänge betyder färre jobb någon annanstans. Så om man jublar eller inte beror på vilket perspektiv man har:

- Är man ute efter att göra Borlänge till en ännu större köpmetropol på bekostnad av grannkommunerna så är det rätt väg att gå.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons