Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag passar inte med långt hår"

Annons

Vetenskapskommunikation är en högskolekurs som funnits i Falun i fem-sex år. Numera finns ämnet även på magisternivå och för närvarande håller ett tjugotal studenter på med sina fältstudier. Studenterna kommer från så vitt skilda platser som Iran, Trinidad, Botswana, Georgien, Estland, Kanada, Norge och Sverige. De befinner sig nu spridda över världen för att genomföra sina olika projekt.

Kvar i Falun är tre magisterstudenter. En av dem är Hamid Asgari från Iran.

När klass 5 B från Kvarnbergsskolan stormar in i B-kasernen på gamla I13 håller han ett vakande öga på barnens reaktioner.

- Det är intressant att se vilka utställningsobjekt de tycker mest om. Sedan får man fråga sig varför det är på det viset, säger Hamid Asgari.

Utställningen består av olika delar, där populärvetenskapliga experiment får besökarna att klia sig lite i huvudet, eller kanske dra på smilbanden.

I spegelrummet utbyts koncentrerade blickar och ibland gapskratt, när Johanna Persson och Jimmy Skansgård tittar på varandra genom zebraspegeln. De smala spegelremsorna har mellanrum emellan sig. Och när Jimmy ser delar av sig själv och delar av Johanna blir hjärnan lurad att sätta ihop ett nytt ansikte, som en blandning av de två. Ett med glasögon och långt hår.

- Jag passar inte med långt hår, säger Jimmy.

I korridoren utanför testar Ida Stener och Elis Ros att sätta sig på en stol full av spikar. Med spetsarna uppåt! Det kanske inte är direkt mysigt, men ont gör det inte, konstaterar de, innan de går in i planetariet för en visning.

Utställningen, som tar upp bland annat vision, perspektiv, kometer, matematik och elektricitet, kommer att vara tillgänglig för allmänheten varje lördag fram till juni. Därefter ska den flyttas till Tekniska museet i Stockholm.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons