Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag orkar inte fortsätta"

Annons

Kerstin-Maria har varit sjukskriven sedan mitten av augusti. På måndag slutar hon formellt.

- Jag har varit i riksdagen i sex år. Jag trodde för två år sedan att jag skulle orka en mandatperiod till. Men det har slitit väldigt mycket på mig på slutet. När jag träffade min doktor var han allvarlig och sade att jag fick passa mig, berättar Kerstin-Maria.

- Ska man vara riksdagsledamot ska man vara stark och frisk som en stålman. Jag mår rätt bra nu, men jag befarar att jag snabbt skulle börja må dåligt igen om jag gick tillbaka till riksdagen.

När hon kom in i riksdagen satt hon i socialförsäkringsutskottet, och jobbade väldigt mycket med pensioner samt invandrarfrågor och asylpolitik.

Hon har de senaste två åren suttit i socialutskottet. En röd tråd genom hela hennes riksdagsarbete har varit barnfrågor.

- Ett mycket hårt jobb, där jag stridit mig blå, var att få pengar till det neurologiska centrum som finns i Östersund, ett ställe för svårt sjuka barn. Till slut fick jag loss pengar till en långsiktig finansiering. Det är nog det gladaste minnet.

Hon har suttit i partistyrelsen, partiets arbetsutskott och varit med och budgetförhandlat med regeringen.

Uppdrag som tagit mycket tid och kraft.

- Det blir många kvällar och helger. Man ska alltid finnas till pass. Det är lätt att bli överstimulerad eftersom man får så otroligt mycket information, och många inbjudningar från intressanta och behjärtansvärda föreningar. Man blir så berörd av allt man får, så det blir svårt att sätta gränser.

Kerstin-Maria tycker att miljöpartiet borde avbryta samarbetet med socialdemokraterna.

- Jag saknar den fria oppositionsrollen. Risken är att vi blir ihjälkramade av socialdemokraterna som är mycket större än oss.

Hon kommer att sluta med alla politiska uppdrag utom det som ledamot i den statliga kommittén för barn- och ungdomsvården.

- Sedan har jag ett livsviktigt uppdrag till. Jag är farmor till två barn, Tove och Ida. Jag har haft alldeles för lite tid för dem.

Jan Lindholm från Falun tar över som riksdagsledamot efter Kerstin-Maria Stalin.

- Jag antar att det blir så. Jag är i alla fall ersättare, och har varit riksdagsledamot under Kerstin-Marias sjukskrivning, säger Lindholm.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons