Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag mordhotades"

Annons

31-åringen är en av de tre män som under veckan hörts innanför stängda dörrar på tingsrätten, misstänkta för grovt sexuellt utnyttjande av en 15-årig flicka i Avesta.

I går öppnades dörrarna för åhörare, då 31-åringen fick förklara varför han den 13 mars i år tog på sig det uppmärksammade så kallade hedersmordet på Fadime Sahindal. Ett mord som fadern dömts för i hovrätten.

- Jag blev hotad. Det var en man som kom fram under en paus i rättegången och sa att jag skulle ta på mig mordet. Annars skulle han döda både mig och min familj, säger 31-åringen.

Han hävdar att den okände, hotfulle mannen hade en pistol i byxlinningen. 31-åringen menar att han blev så rädd att han utan att tänka på följderna gick fram till en polis och sa att det var han som mördat Fadime.

Mordrättegången fick avbrytas, och 31-åringen fördes till polisstationen för förhör.

En av förhörsledarna hördes via telefon i går. När kammaråklagare Robert Eriksson frågar om hon upplevde 31-åringen som rädd, svarar hon:

- Han var nästan raljerande. Han visade tydligt att han tyckte att jag ställde väldigt dumma frågor och verkade förvånad över att vi behövde fråga så mycket över huvud taget.

I polisförhöret sa 31-åringen att han hade tänkt mörda Fadime redan för fyra-fem år sedan. Han uttalade sig kränkande om henne och berättade hur han gått tillväga när han sköt henne till döds.

I dag säger han att han hittade på berättelsen där och då, men att mannen som hotat honom också sagt åt honom ungefär vad han skulle säga.

31-åringen släpptes direkt efter förhöret. Polisen trodde honom inte eftersom det han sa inte stämde med den tekniska undersökningen och andra uppgifter.

Åklagaren menar nu att 31-åringens syfte med att ta på sig mordet var att motverka att Fadimes far skulle fällas. Därmed har han gjort sig skyldig till skyddande av brottsling. Ett brott som kan ge böter eller upp till ett års fängelse. Men enligt lagen ska de fall av skyddande av brottsling som bedöms som "ringa", inte leda till någon fällande dom.

- Men här handlar det om mord. Det är också allvarligt att man fick avbryta en rättegång och sedan höra alla vittnen igen, säger kammaråklagare Robert Eriksson.

Försvarsadvokat Tore Noreberg håller inte med.

- Det är så uppenbart att han inte skulle bli trodd. Därför kan jag inte se att det ska bedömas som ett brott.

I dag avslutas rättegången mot 31-åringen och de andra två männen som står åtalade för våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av två 15-åriga flickor. Förhandlingarna hålls bakom stängda dörrar.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons