Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag måste tillstå att vi inte har lyckats"

Annons

Nu ordförande i försäkringsdelegationen. Då ordförande i Försäkringskassans styrelse, ytterst ansvarig för beslutet om omorganisation av all handläggning av sjukskrivningar.

- I grunden anser jag fortfarande att det är en riktig organisation. Sedan kan jag konstatera att den inte fungerar fullt ut. Samtidigt som vi gjorde omorganisationen stramades den praktiska tillämpningen upp. Det blev mer arbetsuppgifter på färre personer. Jag kan i dagsläget konstatera att det är för få personer där, säger Kvarnström.

Vad gör du åt det?

- Jag jobbar för det. Vi för kontinuerliga diskussioner i socialförsäkringsutskottet. Sedan tycker jag att det är konstigt att ledningen inte krävt mer pengar, utan snarare signalerat ytterligare rationaliseringar på 20 procent.

Men det är väl regering och riksdag som fördelar pengarna?

- Ja, ytterst är det så. Ansvariga ministrar är medvetna om situationen i Dalarna. Första tillfället som det kan komma mer pengar till kassan är i höstbudgeten. Jag hoppas och tror på det.

Kurt Kvarnström säger sig vara väl medveten om personalens stressiga och svåra situation.

- Det är absolut inte personalens fel att sjukpenningen inte betalas ut i tid. Det är en mycket otillfredsställande arbetssituation.

Men om hälften är på väg bort är det väl risk att krisen blir mycket större?

- Ja, att det behövs fler händer förefaller tydligt. Jag kan bara beklaga den odrägliga arbetssituationen, och försöka verka för mer pengar. Och hoppas att teknik-stödet kommer att fungera.

Det var för att få fram teknikstöd, att förenkla handläggningen, som kassan lånade pengar. Men tekniken är inte klar än. Så de åtta miljoner man lånat till ny teknik, måste man nu betala tillbaka ur befintlig budget. Utan att ha fått något fungerande stöd.

- Ja, tanken var ju att det skulle leda till ökad effektivitet. Det har det bevisligen inte gjort. Det senaste jag hörde var att tekniken kanske kan användas i höst.

Kvarnström står dock fast vid att de sjukskrivna måste få sina pengar inom 30 dagar.

- Många lever på marginalen. Dessutom är det en trovärdighetsfråga. Utan mer pengar tvingas man omprioritera. Även om rehabiliteringen blir lidande.

Måste man granska alla ärenden så noga, då?

- Ja, det gäller rättssäkerheen.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons