Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag litar på mina bossar"

Annons

Cecilia kom först i kontakt med personalen på cafeet genom en praktikplats för ungefär ett år sedan. Det ledde sedan till extrajobb.

- Jag tycker att det är ett skönt och avslappnat arbete, uppgifterna är rätt lättgörliga och dessutom har jag kanonbra arbetskamrater, berättar Cecilia.

På frågan om hon har ett skriftligt arbetsbevis blir hon först lite fundersam, och säger sedan att hon inte riktigt har tänkt på det utan att hon fick muntlig beskrivning av arbetsuppgifterna precis när hon började.

- Ska man jobba på ett sådant här litet ställe kan man inte begära ett skriftligt bevis, det känns ofint, jag tror att man skulle förstöra stämningen.

Men Cecilia vill understryka att hon är väl medveten om vilka rättigheter hon har som arbetstagare, till exempel hur många timmar hon får arbeta.

Ett kollektivavtal antar Cecilia att caféet har då hennes arbetsgivare är mycket medveten om skaderisker och vilka arbetsuppgifter som är lagliga för en 17-åring.

- Jag får exempelvis inte använda skärmaskinen, förklarar hon.

Varje månad dimper det ned en lönespecifikation i Cecilias brevlåda som utförligt beskriver hur många timmar hon har arbetat och hur mycket hon fått i lön, samt hur mycket skatt som har dragits.

Det faktum att Cecilia inte har ett speciellt skriftligt arbetsbevis oroar henne inte ett dugg.

- Jag behöver inte ett skriftligt avtal, jag litar på mina bossar, avslutar Cecilia.

ERIKA SUNDQVIST

Mer läsning

Annons