Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag litar på att hunden kan avvärja ett överfall"

Annons

Magnus Mörk, väktare på Securitas, och schäfern Reine är arbetskamrater sedan två och ett halvt år. De bildar ett av de två ekipage som arbetar på företaget i Borlänge.

De litar till hundra procent på varandra och umgås 24 timmar om dygnet.

Väktaren Magnus Mörk arbetar som gruppledare och hundförare på Securitas i Borlänge. Sex personer ingår i hans arbetspass och bland dem är han ensam om att vara hundförare. Väktarna åker till företag och ser bland annat till att det är låst, att larm fungerar, att plattor och kaffebryggare är avslagna.

- Arbetet är fritt. Jag bestämmer själv hur jag lägger upp mitt arbete. Men vi kan

aldrig ersätta polisen. Väktare och polis är två vitt skilda saker, säger Magnus Mörk.

För åtta år sedan började han att arbeta som hundförare. Arbetsgivaren frågade om han ville ta sig an uppgiften att arbeta med en hund. Han tackade ja, och företaget köpte en schäfer, som han arbetade med tills den blev sjuk och avlivades. Sedan två och ett halvt år är den nya arbetskamraten en fyra år gammal schäfer vid namn Reine.

När tidningen träffar Reine gnäller han och drar - han vill till varje pris leka.

- Han är inte van vid att andra människor är med, säger Magnus Mörk.

Reine far upp på lastkajen på baksidan av Securitas kontor. Sedan hoppar han ner, gnäller och gläfser och vill inte lyssna på vad Magnus Mörk säger. Han hoppar upp på kajen igen och efter ett tag lugnar han sig och lägger sig ner och poserar för tidningens fotograf.

- Vårt arbete bygger på ett ömsesidigt förtroende. Jag litar till hundra procent att han kan avvärja ett överfall. Vi arbetar väldigt tätt och är tillsammans 24 timmar om dygnet. När jag går av arbetspasset på morgonen, fortsätter han att arbeta, säger Magnus Mörk.

Magnus Mörk tycker emellertid inte att brottsligheten påverkar hans arbetssituation i någon större utsträckning. Han har arbetat som väktare i 15 år. Han har aldrig behövt ingripa och tycker att Borlänge har fått ett oförtjänt dåligt rykte.

- Jag tycker inte att arbetsklimatet är så mycket hårdare i dag. Det förekommer kriminalitet, men jag tror att brottsligheten är mer uppmärksammad av media i dag jämfört med förr, säger Magnus Mörk.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons