Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag lider med familjen"

Annons

Räv-Per medverkade under tisdagsmorgonen i tv-programmet Gomorron Sverige, där han fick ge sin syn på att en 40-årig hundförare i Jokkmokk dödats av en björn. Den första björndödade människan i Sverige sedan 1902.

- Händelsen är fruktansvärd.

- Det jag tänker mest på är att en 40-årig trebarnspappa ligger i skogen och ingen klarar av att hämta honom. Förmodligen har han legat där ända sedan i söndags, säger Räv-Per.

Det är just det faktum att den björn som dödat mannen inte avlivats direkt, som retar Räv-Per. Trots att han själv var ytterst nära att mista livet vid ett björnmöte för en månad sedan, hade han inte haft något emot att åka till Jokkmokk för att hjälpa till.

- Varför avlivade man inte björnen direkt? Varför hade inte polisen några vapen med sig? Enligt mig verkar det hela lite Grönköping, fortsätter Räv-Per.

- I det här fallet uppger polisen att björnen är skadad. Dessutom ligger det en död människa ett 50-tal meter från björnens ide. Då är det inte fråga om jakt längre, utan det är bara att avliva björnen med alla till buds stående medel. Det borde man ha klarat av snabbt och utan problem i Jokkmokk.

När tidningen träffar Räv-Per tar han sig fram med hjälp av en krycka. Högerbenet är kraftigt bandagerat och högerarmen är gipsad.

- Jag vet att jag inte kommer att bli helt återställd. Läkarna har undersökt högerarmen och den söndertrasade handen. Känseln är delvis borta, men läkarna säger att de ska operera och "göra så gott de kan".

- Högra benet och knät vet vi inte så mycket om än. Björnen slet av lårmuskeln och skadade knät, men hur det blir med det får vi avvakta och se.

Trots skadorna har Räv-Per inte en tanke på att ge upp jakten, inte ens efter björn.

- Jag har redan beställt två laikavalpar och räknar med att vara ute på björnjakt nästa höst.

Han har flera gånger fått frågan om han inte är rädd att ge sig ut i skogen igen. Den frågan kom även vid besöket i Stockholm.

- Mitt svar var rakt och ärligt. Det är att jag är mer rädd på Stockholms central än i skogen, skrattar Räv-Per.

Tidigare har Per Andersson bara kallats Räv-Per i Orsa, men de senaste veckorna har namnet allt oftare ändrats till Björn-Per.

- Det är kompisarna i Gäsens älgjaktlag som ändrat namnet till Björn-Per. Någon vitsare försökte också att kalla mig "björnmaten", men det namnet är ju redan upptaget av Bosse Sundberg i Noppikoski, som blev björnbiten 1978, skrattar Björn/Räv-Per.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons