Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag kunde bara köpa böcker till en årskurs"

Annons

På onsdag börjar vardagen igen för språkläraren Liselotte Sundell.

Hon har en deltidstjänst, men arbetar i regel heltid eller mer.

- Ibland känns det svårt att få ihop det, men man måste ju, säger hon.

Liselotte Sundell undervisar i svenska och franska på högstadieskolan Britsarvet 1 i Falun. Förberedelserna pågår för fullt och på onsdag invaderas skolan av hundratals elever för ytterligare ett läsår.

- Det är när man möter eleverna som det blir kul, säger hon.

Årets nya elever - sjuorna - är många och klasserna blir betydligt större än tidigare, runt 28 elever. Det är egentligen för mycket, enligt Liselotte, men å andra sidan innebär det att skolan förskonas från nedskärningar på personalsidan.

- Jag tror att vi har det ganska bra här jämfört med många andra skolor, säger hon.

Men besparingarna gör sig ändå påminda. Till exempel har anslagen till läromedel minskat kraftigt.

- Det blev väldigt tydligt i år. Jag kunde bara köpa böcker till en årskurs. Övriga får jag göra eget material till. Visserligen är vi vana att jobba med eget material, men det tar mycket administrativ tid för oss lärare.

Liselotte har en deltidstjänst på 85 procent, men gissar att hon åtminstone arbetar motsvarande en heltid och ibland ännu mer.

I år finns blygsamma anslag till kompetensutveckling för lärarna efter flera år utan den möjligheten. Kompetensutveckling är en förutsättning för att göra ett bra jobb, men Liselotte är missnöjd med utbudet.

- Jag önskar vi kunde få rätt typ av fortbildning. I språkämnen saknar jag det som verkligen kan fylla på kunskap och entusiasm, säger hon.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons