Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag känner mig mobbad"

Annons

När Ingrid Kjelbye väl kom ur sängen och i rullstolen bad hon i mitten på juni om att få ett bord till den. Det behövdes för att frakta saker som exempelvis tekoppar och mattallrikar. Hon stötte på flera gånger, men inget hände förrän nu i slutet på veckan då bordet beställts av en ny arbetsterapeut.

- Det har varit jättesvårt. Jag har fått hålla fast tekoppen mellan knäna och bränt mig flera gånger när det skvalpat över, säger hon.

Men det svåraste har varit ovissheten inför framtiden. I panik sade hon i april upp sin lägenhet för att komma bort från vad hon betraktade som ett fängelse. Ångesten hade satt sig i väggarna tyckte hon och bad om hjälp att få flytta till Göteborg. Enhetschefen lovade att försöka ordna det.

Men inget besked kom om hur det gick och tiden led. Hon begärde flera gånger att få tala med enhetschefen för att diskutera sin situation men hon hörde inte av sig.

- Det här följer tidigare mönster och jag känner mig mobbad och undrar vad det är för spel som pågår, säger hon.

Ingrid skrev då i mitten på juli till äldreomsorgschefen Rose-Mari Ring men hörde inget ifrån henne heller.

Hon försökte då själv via fastighetskontoret få sitt kontrakt förlängt med en månad i taget men nekades. Det var vanligt kontrakt och tre månaders uppsägning som gällde. Och det hade hon inte råd med om det plötsligt blev bostad även i Göteborg.

Sedan fick hon andra felaktiga besked om hyresreglerna från olika håll, bland annat på en skriven lapp från enhetschefen. Ingrid visste inte vad som gällde och ingen ansvarig hade hon att tala med. Ovissheten hade så när knäckt henne igen.

I onsdags, tre dagar innan hyreskontraktet gick ut, var hon på väg att ge upp. Vart skulle hon ta vägen och vem skulle hjälpa henne packa och flytta? Paniken var nära.

Ett brev till två av socialnämndens politiker med böner om hjälp fick Rose-Mari Ring att snabbt agera. Hon hade redan den 12 augusti, när hon kom från semestern och sett sitt brev, mejlat till enhetschefen och distriktschefen. Hon bad dem omgående kontakta Ingrid och reda ut hyresbegreppen för att lugna henne.

- Det är självklart att vi inte sätter Ingrid på gatan och vi har bara en månads uppsägningstid. Varför hon fått de andra konstiga beskeden förstår jag inte, säger hon.

Hon är mycket kritisk till att de underlydande cheferna inte gjort som hon bad. Ingrid är i en utsatt position och det måste man ta hänsyn till, anser Ring.

Lika kritisk är hon till att enhetschefen inte kommit när Ingrid kallat på henne.

- Detta ingår naturligtvis i hennes verksamhet. Begär man att få tala med en enhetschef ska man också få göra det. Det är hennes uppgift att se till att hyresgästerna mår bra, säger Ring.

Nu begär hon nya utredningar om varför Ingrid återigen utsatts för plåga. Enhetschefen fick ta emot kraftig kritik efter de tidigare problemen. Hon har nu sagt upp sig för att ta arbete i en annan kommun.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons