Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag känner mig inte som någon miljöbov"

Annons

Enligt kammaråklagare Tore Widetjärn har Rehde i egenskap av företagets vd, uppsåtligen eller av oaktsamhet, brutit mot länsstyrelsens tillstånd för att bedriva täktverksamhet.

Åtalet omfattar tiden 2 juli till 2 september 1999.

- Vi tar leran från en åker. När vi grävt ur den ska vi, enligt länsstyrelsen, återställa slänterna och det har vi också gjort.

- Men vi hade otur just vid den här tiden. Det hade regnat mycket så marken blev för blöt för att ta dit maskinerna, säger Christian Redhe.

Det handlar om en 30 meter lång sträcka som inte kunde åtgärdas. Länsstyrelsen kom på besök och det ledde till flera vitesförelägganden och en dom om vite i Miljödomstolen i Stockholm i april 2000.

- Jag har lite svårt att förstå det här. Lera är ju ett rent naturmaterial och jag har försökt få en förklaring flera gånger. Det handlar inte om några stora pengar heller för att få jobbet gjort. För 9 000 kronor blir slänten återställd.

- Vi får tillstånd för tre år i taget för verksamheten.

- Jag känner mig inte direkt som någon miljöbov, men det är tråkigt om det här ger oss dålig publicitet, säger Christian Redhe.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons