Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag känner mig destruktiv

Annons

För några dagar sedan utsattes jag för ett brott. Någon har krossat sidorutan på min bil. Väl inne i bilen har cd-spelaren stulits och för att få bort den har tjuven brutit sönder stora delar av instrumentpanelen. "Trösten" i sammanhanget är att tjuven skadat sig, för bilen är full med blod. Något större intresse från polisen röner inte händelsen, det är bara en i raden.

Naturligtvis är det många som dagligen drabbas av liknande saker. Men det som jag reagerat på är mina destruktiva tankar. Jag vill hämnas och det är ingen snäll hämnd.

Naturligtvis kommer jag inte att hämnas på tjuven men det som oroar mig är just tanken på hämnd. Den visar att jag som alltid värnat och försvarat demokratin, börjar tappa tron på rättssamhället.

Polisen kommer inte att göra något och inom någon dag får jag ett brev om att saken är avskriven. Det är inte svårt att räkna ut att förr eller senare kliver någon över gränsen och tar lagen i egna händer.

Konsekvensen blir i det läget att vi får ett rättslöst samhälle och hela demokratin blir hotad.

De som fått förtroendet att förvalta demokratin måste försvara den annars kommer människor att känna sig maktlösa. Det innebär att det finns plats för extrempartier att växa fram.

Det hjälper inte vilka argument som politikerna för fram mot de nazistiska yttringarna. Får inte de demokratiska politikerna förtroende från folk är de snart helt maktlösa.

Politikernas främsta uppgift de kommande åren är att återupprätta rättssamhället. Klarar de inte det går vi en skrämmande framtid till mötes.

FUNDERSAM IAKTTAGARE

Mer läsning

Annons