Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

-Jag kan förstå att de går i strejk

Annons

En av de hungerstrejkande palestinierna hade blivit kraftigt nerkyld under natten mot fredagen. När Migrationsverket öppnade på morgonen gick han in för att värma sig. Senare under dagen flyttade palestinierna in i Vasakyrkan.

Michael Williams förklarade för palestinierna att statslöshet inte är ett kriterium i sig för att få uppehållstillstånd. Enligt Utlänningsnämnden och Migrationsverkets sätt att se på saken är kärnfrågan om det går att verkställa beslut om avvisning. I somaliernas fall finns ingen fungerande stat i mottagarlandet. Palestinierna kommer från länder med fungerande, om än repressiva, stater.

-Jag kan förstå att de går i hungerstrejk. Men min erfarenhet är att svenska myndigheter inte ändrar sin uppfattning på grund av detta, säger Michael Williams som dock menar att palestiniernas hungerstrejk kan vara ett sätt att föra upp frågan om statslöshet på den politiska dagordningen.

-Om politikerna ändrar sin uppfattning angående statslösa palestinier kommer det ta lång tid. Vid det laget är vi redan utvisade, säger en av de hungerstrejkande Samer El-Saleh.

Enligt Birgitta Elfström, som är beslutsfattare på Migrationsverket i Göteborg, är praxis av statslösa palestinier starkt beroende av ursprungsland. Palestinier från Irak får oftast uppehållstillstånd. Men om de kommer från Libanon, som enligt Elfström utsätter palestinierna för allvarliga kränkningar, är praxis mycket hårdare. Tidigare fick alla palestinier från Gaza och Västbanken uppehållstillstånd, men denna princip har man frångått på Migrationsverket.

Enligt FN:s konvention om statslöshet från 1954 får man inte utvisa en statslös som har begått allvarliga brott. Sverige har skrivit under konventionen.

- Personligen anser jag inte att Sverige har implementerat den vilket är märkligt, säger Birgitta Elfström.

Mötet på måndag kommer att hållas på Sankt Paulusgården. Michael Willams, FARR, Gun Drugge, kommunalråd och ledamot i Migrationsverkets styrelse, och Torbjörn Modén, som leder Migrationsverkets hantering av den tillfälliga prövningen av asyl, kommer att medverka.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons