Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag hör till fanatikerna"

Annons

"Erkännandet" gjordes på torsdagskvällen då Sjöquist, utredare vid Metallindustriarbetareförbundets förbundskontor i Stockholm, gästade ABF-lokalen i Gallerian.

Sjöquist fick äran att inleda Projekt LEE, som ska tydas Ludvika-Europa-EMU.

Detta projekt ska fram till EMU-valet den 14 september drivas av den socialdemokratiska föreningen inom Metall avdelning 100, LO och de lokala socialdemokraterna.

Under våren är det meningen att mötesdeltagarna ska få träffa såväl förespråkare som motståndare till EMU-medlemskap.

Finns det verkligen några fler fördelar med EMU än att man slipper växla pengar när man reser till Tyskland för att köpa billig pilsner?

NLT ställde frågan till Stefan Sjöquist och möttes av en maskinmässig kanonad av argument för EMU.

Visst, det är bra att man slipper att växla pengar men det är ju bara en liten detalj i allt som är bra med EMU.

- Vi har klarat inkvalificeringen för att bli medlemmar. Nu ska vi bara bestämma om vi vill vara med i matchen, som i och för sig kan vara väldigt tuff.

- EMU skapar bättre förutsättningar för företagen som till exempel slipper att ta valutarisker. Det ger i sin tur tillväxt som i sin tur är en förutsättning för välfärd.

- Ekonomin för vanligt folk förbättras genom att räntenivån är lägre i euroländerna. Som det ser ut i dag så skulle ett svenskt hushåll som har ett bolån på 300 000 kronor få ner räntekostnaderna med 1 600 kronor netto per år.

- Med en stor gemensam valuta blir det lättare att jämföra priser. Livsmedelspriserna är i dag 20 procent högre i Sverige än i euroländerna. Det kan i och för sig bero på att transport- och lönekostnaderna är högre i Sverige. Men det är svårt att förstå varför Göteborgskex är dyrare i Göteborg än i Frankrike.

Stefan Sjöquist berättar att Metall som fackförbund 1997 röstade för ett svenskt EMU-medlemskap.

Därefter har frågan varit uppe vid ytterligare ett par tillfällen med samma resultat. Visserligen ska kongressdeltagarna representera medlemmarna, men är ja-opinionen verkligen lika stark bland medlemmarna i allmänhet?

- Jag tror att det finns en majoritet för EMU bland Metalls medlemmar. Det har visat sig att i fack som organiserar medlemmar inom den privata sektorn är majoriteten positiv till EMU medan det motsatta förhållandet råder i fack med medlemmar i den offentliga sektorn, förklarar Stefan Sjöquist.

Om det blir nej till EMU den 14 september, ska vi då ha en ny omröstning inom fem år?

- Det får riksdagen i så fall bestämma. Men vi i Metall tänker inte omedelbart kräva någon ny folkomröstning.

- Blir det nej så får vi leva med det.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons