Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Jag ger inte upp min bakgrund

Annons

Hon bor i Baton Rouge, huvudstad i staten Lousiana i den amerikanska södern.

Hon är född och uppväxt i Säter och bodde där tills hon var 18 år.

- Efter studenten flyttade jag till Stockholm och jobbade med barn. På en pub i Gamla stan träffade jag min blivande man Joe, berättar hon.

Joe är musiker och var i Sverige då han fått ett stipendium. Året var 1993. Sedan åkte Anna-Karin efter till USA.

- Det blev bröllop ganska fort med tanke på möjligheten att få stanna i USA. Vi gifte oss faktiskt två gånger, först i USA och sedan en månad senare på Åsgårdarna i Säter, berättar hon.

Baton Rouge genomflyts av Mississippifloden och ligger en timmes väg från New Orleans.

Anna-Karin har bott i USA i nio år.

- Jag ska nu till att ansöka om amerikanskt medborgarskap, jag vill bland annat kunna få rösta. Sedan två år tillbaka tillåts dubbelt medborgarskap och jag ger inte upp min bakgrund, utan behåller det svenska medborgarskapet.

Sönerna Johan, fyra och ett halvt år, och Max, 14 månader, är tvåspråkiga. Anna-Karin talar svenska med dem och Joe engelska. Hon läser även böcker på svenska för dem.

Skillnaderna är stora mellan USA och Sverige. Bland annat gäller det sjukvård och andra olika trygghetssystem som finns i Sverige, men där individen på egen hand får ta ansvaret i USA.

Ett exempel är sjukvården som är privat. När hon skulle föda yngsta sonen Max var hon två dagar på sjukhus. Sluträkningen stannade på 8 000 dollar.

- Genom min mans jobb har vi en sjukförsäkring där vi betalar 350 dollar i månaden. Genom den stannade räkningen för oss vid Max födsel på 2 500 dollar, berättar hon. Men det är perfekt vård, jag hade eget rum och all tänkbar service, berättar hon.

Föräldraledighet som i Sverige finns heller inte.

När det gäller att hjälpa människor som har det fattigt är det mycket ideella insatser från kyrkor, skolor med flera.

Hon tar även som exempel thanksgiving, en högtid då man ska hjälpa. Då tar vuxna med sig sina barn och går ner till soppköket och hjälper till där ideellt.

- Man vill visa barnen att vi har det bra, var glad för det och ta inget för givet, förklarar Anna-Karin.

1999 startade hon ett eget företag som arbetar med barnsäkerhet. Numera handlar det mest om att ta hand om sönerna Johan och Max.

- Det är för dyrt att ha barnen på dagis, det kostar 100 till 125 dollar i veckan. Vi löste det i stället så att jag är hemma och tar hand om barnen medan min man undervisar extra. Det var den bästa lösningen för oss, förklarar Anna-Karin.

Äldsta sonen är dock i förskola tre timmar om dagen.

I skolan gäller betyg redan från första klass och tidigt betonas vikten av att lära, att skaffa sig en bra utbildning.

Klimatskillnaden är stor mellan Sverige och Baton Rouge.

- Där har vi svensk sommar när det är vinter. Juli-augusti-september är det som varmast, då är det över 40 grader och hög luftfuktighet. Luftkonditioneringen är på halva året.

Staden är byggd på mindre fast mark.

- Marken är klen och det är enplanshus utan källare som gäller. Mississippi flyter rakt igenom staden och det går en stor bro över floden. Tidigare var det stora översvämningar, men floden omges nu av höga vallar.

Orkaner förekommer också. 1992, innan Anna-Karin kom dit, härjade här orkanen Andrew vilt och ställde till stor förödelse i staden.

- Vi hade en stor orkan som kom in 1998 som hade fyra, högsta graderingen, när den drog in från Mexikanska golfen, men den avtog till en etta innan den nådde oss, berättar hon.

Olje- och gasindustrin är stor i Baton Rouge och så finns förstås en rikt musikliv.

Staden har ett franskt ursprung och i vissa delar pratar folk fortfarande franska och är stolta över det.

- Vi bor i det gamla plantageområdet och det finns 100 plantager som nu är museum och minner om slavtiden.

Hur är det med maten, äter ni bara hamburgare?

- Svenska maten är svagare i smaken än vår mat. Det finns mycket restauranger hos oss och folk äter ute mer än hemma. Det finns restauranger med de mest skiftande nationaliteters rätter. Ofta äter familjer ute kanske tre gånger i veckan, vi gör det inte för barnen kan inte sitta still på restaurang, förklarar Anna-Karin.

Familjen är för övrigt vegetarianer, men äter fisk.

- Att vara vegetarian är mer accepterat här, det finns vegetariska rätter på alla restauranger.

När hon är i Sverige reagerar hon ibland på att folk ställer stora krav på samhället i stället för att själva ta tag i problemen.

Kontakterna med Sverige är efter internets utveckling inget problem. Hon läser tidningar och följer med vad som händer i både Sverige och Säter.

- Jag ringer också ofta, det kostar bara två cent i minuten, berättar hon.

Hon och barnen kom till Säter den 4 juni och blir kvar till midsommar och åker sedan till skärgården några dagar innan de återvänder till Baton Rouge den 2 juli.

Vistelsen i Säter denna gång blir en månad, hon ville passa på när barnen ännu är små, innan de blir engagerade i sport, musik eller något annat fritidsintresse som gör att de blir mer låsta. Att barnen tidigt engagerar sig i något vettigt på fritiden är en självklarhet.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons