Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag förstår reaktionerna"

Annons

Norra vårdcentralen har inte råd att hålla sig med en demenssköterska. Det fastslår närsjukvårdschefen Lars Astgård.

Enligt Astgård är norra vårdcentralen unik så till vida att den är ensam i Dalarna om att ha en demenssköterska.

I stället för att utveckla detta enligt den statliga demensarbetsgruppens rekommendationer väljer man att plocka bort demenssköterskan i Ludvika.

Orsaken är brist på pengar men exakt hur stor besparingen blir i detta enskilda fall vet inte Astgård. Indragningen ingår i det stora besparingspaketet.

-Vi har en demensläkare i Borlänge som är specialist och utredningsansvarig. Läkaren kommer till demensmottagningen på Ludvika lasarett vid behov och så kommer det att fortsätta. Hittills har demenssköterskan avlastat läkaren något och tagit hand om demensfall i primärvården, säger Astgård.

Patienter med befarad demenssjukdom som i framtiden besöker Ludvika norra vårdcentral hänvisas först till distriktsläkare, förklarar Astgård. Distriktsläkaren avgör om patienten ska utredas vidare och på vilket sätt.

-Tidigare har det funnits förutsättningar för oss i Ludvika att ha denna extra tjänst (som demenssköterska). Det har vi inte längre.

Det har varit lite lyx med en demenssköterska på norra vårdcentralen?

-Ja, sett i jämförelse med övrig primärvård i länet. Men tjänsten har varit efterfrågad och folk har upplevt att det fungerat bra så jag förstår reaktionerna, säger Lars Astgård.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons