Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag blev helt paff

Annons

Det är lätt kaotiskt i korridoren med loger och kontor i jugendbyggnaden i sandsten vid Nybroviken.

Teaterchefen på Kungliga Dramatiska Teatern, Ingrid Dahlberg, har gjort helt rent i almanackan. Erland Josephson, teatergigant, är där och gratulerar. Örjan Ramberg likaså.

Ett golvur tickar på Ingrid Dahlbergs tjänsterum och en bukett från t f landshövding Inger Eriksson har just överlämnats. Dahlberg blivande privatchaufför var med och hälsade på.

Telefonen ringde hemma hos Ingrid Dahlberg en fredagskväll för några veckor sedan. Det var biträdande finansministern Lars-Erik Lövdén. Han frågade om hon ville bli landshövding i Dalarna.

- Jag blev helt paff. Jag frågade honom vad han förväntade sig att jag skulle ställa för frågor till honom! Sedan bad jag om betänketid.

Hon är tämligen säker på att Marita Ulvskog lagt ett gott ord för henne.

Ingrid Dahlberg och hennes man resonerade om saken i bilen under en tur till Dalarna. De åkte igenom Falun, upp till Siljans-trakten och tog vägen genom Borlänge tillbaka till Stockholm.

Hon bestämde sig för att det var ett erbjudande som var svårt att säga nej till, att hon skulle ångrat sig resten av livet om hon inte tog chansen.

Att kullor och masar är envisa, självständiga och allmänt omöjliga att ha att göra med har hon klart för sig.

- Alla säger att det är ett omöjligt jobb, men min lust inför uppgiften är stor, skrattar hon.

Storleken på länsstyrelsen avskräcker inte.

- Jag har varit chef för större organisationer än så. Vi är över 300 stycken här på teatern plus alla frilansare.

Bredden i uppdraget, med allt från omarronderingar, tillsyn över länets socialnämnder, länstrafikplaner och representation avskräcker inte heller.

- Det är bara roligt. Det är en av anledningarna till att jag tackat ja. Det finns kompetent folk som kan frågorna i detalj och jag ska inte vara med och "peta" utan stötta dem istället.

Hon har breda kunskaper om samhället och nämner spontant skolan som den fråga hon brinner mest för ("det är på tiden att skolan blir en het valfråga").

Reportage och tv-projekt om narkotika, bostadslöshet, ekonomiska frågor, skogsbygderna i hennes hemlandskap Småland har uppmärksammats. Hon har arbetat i Vietnam, Filippinerna, Thailand och Afrika.

- Vi gjorde bra saker och vann alla priser som finns - också det finaste, Guldpalmen i Cannes.

Ingrid Dahlberg bygger sitt nätverk i Dalarna från noll, men är trygg i att hennes stora nätverk i Stockholm ska gå att använda för Dalarnas bästa.

- Jag behöver hjälp för att kunna göra ett bra jobb. Jag är beroende av att folk vill hjälpa till.

Dahlberg lämnade för sex år sedan SVT Drama, en organisation i mycket god kondition. Lika bra mår Dramaten - ekonomiskt, konstnärligt och publikmässigt.

Hon utnämndes av tidningen Affärsvärlden till "Årets ledare 2001" och tycker att hon känner igen sig i prismotiveringen.

- Det var hemskt roligt att få den utnämningen. Jag vill vara drivande. Jag vill vara någon att lita på. Jag tar inga omvägar och kör inte över folk. Jag tror på eget ansvar för dem man jobbar med. Det heter jämt att jag har hårda nypor. Om jag varit en man skulle det hetat att jag har handlingskraft.

Ingrid Dahlberg kommer att vara statens högste representant i Dalarna, men har också kravet på sig från dalfolket att vara dess representant mot regering och riksdag.

- Det gäller att vara realistisk. Jag är resultatinriktad men är inte beredd att ställa ut löften vitt och brett. Ser jag att det finns en möjlighet att nå ett mål kommer jag inte att ge mig.

- Jag ska göra mitt absolut bästa för Dalarna. Hur jag lyckas som landshövding beror på om dalfolket är berett att hjälpa mig och min personal på länsstyrelsen.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons