Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag är sjuk, men klassas som frisk

Annons

På sjuttiotalet och åttiotalet var det ryggen som gjorde svenskarna till sjukpension-ärer, sedan kom nittiotalet med utbrändhet och efter sekelskiftet år tvåtusen är det psykiska problem som gäller. Sjukdomar som inte går att ta på fysiskt.

Att som jag och andra ha någon sjukdom som går att se och mäta fysiskt innebär inte automatiskt att man klassas som sjukpensionär när kroppen säger ifrån, för då har plötsligt läkarna argument om att man ser för frisk ut eller inte har varit tillräckligt mycket sjukskriven.

Vad det innebär att vara kroniskt sjuk i en sjukdom som gör en sjukare och sjukare för varje dag som går har man inte tagit reda på, inte heller att den kanske får en att spjärna emot in i det längsta för att inte deppa ihop och ta livet av sig. Utan man ser bara en människa som har en sjukdom som vi numer kallar välfärdssjukdom och med dagens mediciner inte är så farlig som för 20-30 år sedan, att sjukdomen är olika från person till person vill man inte höra talas om över huvud taget.

Och därför klassas man som frisk och arbetsför trots utlåtande från sin allmän-läkare om svåra komplikationer i samband med sjukdomen.

FRISK DIABETIKER

Mer läsning

Annons