Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är jättemotiverad"

Annons

Man riktigt ser hur det lyser ur ögonen på Jimmy när han och chefen Ola Sund kommer in efter att ha kontrollerat en pump på Hörnells i Gagnef.

De slår sig ner vid fikabordet. Jimmy har en keps på huvudet och är klädd som en vvs-montör. Runt halsen har han ett par gula hörselproppar. Och trots att hantverksutbildningen vid Gagnefs gymnasium knappt kommit i gång börjar Jimmy så smått bli varm i kläderna. Under våren och sommaren har han jobbat på familjeföretaget, som startades 1929.

Men Jimmy, varför hoppade du på det här?

- Den frågan har jag ställt mig själv. Men jag vill arbeta med händerna. Att sitta framför en dator är inte min grej. Och att vara vvs-montör är varierande. Här har jag chans att lära mig yrket.

Du gillar alltså att meka?

- Ja, det gör jag. Jag skruvar en del med min motocross.

Vad tror du utbildningen ger dig?

- Det är kombinationen som är bra. Att jag halva tiden är ute i verkligheten, resten pluggar jag kärnämnen. Det känns positivt och jag är jättemotiverad.

Ola Sund är också positiv till den nya utbildningen. Dels för att Jimmy verkligen är intresserad, dels för att utbildningen skapar en bättre närhet till yrket tack vare att Jimmy är med och ser hur arbetena utförs. Ola Sund pekar på att Jimmys utbildning ändå är rätt så tuff och att han har goda chanser att få ett jobb.

- Först är Jimmy elev i tre år. Sedan kan det bli en lärlingstid med lön i ytterligare tre år. Efter det kan han få ett jobb här eller på något annat ställe. Han kan definitivt läsa vidare på högskolan om han vill, säger Ola Sund.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons