Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag är ingen tjej för jag lyssnar på Nirvana

Annons

Varför ska det vara så stor skillnad mellan könen egentligen? Varför måste människorna alltid sätta in allt i fack? Det är antingen eller, och platsar man inte är man en kuf.

Som det här med kvinnligt och manligt. Kvinnorna/tjejerna har rosa kläder, lagar mat och bryr sig om sitt utseende. Männen/killarna har blå kläder, byter däck på bilden och gillar att spela fotboll. Så är det. Punkt slut. Men vem har bestämt det? Och om man inte följer detta bestämda mönster, är man könlös då? Eller tvåkönad?

När jag gick i femman brukade vi få ta med våra favoritskivor till musiklektionerna och spela upp någon låt. Jag hade ganska nyligen fått en Nirvanaskiva i julklapp och spelade upp "Smells like teen spirit" för klassen. Efteråt fick jag den mest störda kommentar jag nånsin fått. Det var dessutom inte en retsam klasskompis som hasplade ur sig den, det var läraren som sa: "Men, du kan väl inte lyssna på sånt här, du är ju tjej?"

Då frågar jag mig varför jag INTE skulle kunna lyssna på nåt annat än snäll pop? Skulle det vara farligt för tjejer att lyssna på nått som inte är rosa och fluffigt?

En annan episod var jag med om härom våren när jag nyss hade klippt håret till modell 1 cm.

Jag var på ett gym och råkade få en smäll i huvudet när jag skulle gå förbi en maskin. Den lilla tanten som tränade i maskinen just då blev väldigt orolig och sa förlåt en halv miljon gånger och frågade om det gjorde ont.

Jag, som varken är den typen som aldrig slår sig, eller den typen som lipar för ingenting, sa att det inte var någon fara. Och det var det inte heller. Lite senare kom hon i alla fall fram till mig och sa förlåt en halv miljon gånger till. Sen frågade hon om jag var militär.

Så nu, kära läsare, vet ni, att tjejer med kort hår är militärer. Nu vet ni också att tjejer inte kan lyssna på Nirvanamusik - enbart för att de är tjejer.

Varför ska vissa saker vara förbehålla tjejerna, och vissa killarna, och varje överträdelse bli bestraffad med sneda blickar? Kan det inte räcka med att man definierar alla som enbart människor, utan att lägga så mycket vikt vid vilket kön de har?

Mer läsning

Annons