Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag anklagar socialdemokraterna för rättssamhällets kollaps

Annons


Allt ifrån en stor neddragning av polisen, via stängda fängelser och en fångvård inte värd namnet på de kvarvarande på grund av överbeläggning och underbemanning jämför sjukvården), till för få åklagare och bantade domstolar med nedlagda tingsrätter.

En jättelång lista på bristerna kan alla skriva, så jag vill ge exempel på nödvändiga insatser:

1. Återskapa en fungerande narkoman- och alkoholistvård med rehabilitering.

2. Stoppa det flödande knarket i fängelserna.

3. Satsa på fångvård i stället för förvaring.

4. Givetvis måste fler poliser utbildas, men distrikten måste få pengar att anställa dem.

5. Stoppa lagen om "godtrosförvärv". Svenskar köper i dag stöldgods i en tidigare aldrig skådad omfattning.

6. Återskapa respekten för trafikreglerna. Trafikbrotten är värda en egen mässa.

7. Förbjud polischefer att använda ordet "prioritering". När Grängesberg lovas ett bättre polisskydd lämnas ju bara en annan del av Dalarna i sticket.

8. Kommunalisera ordningspolisen (som den var före 1965). Det enda kommunerna kan göra nu är att hyra vaktbolag, vilket många gör.

9. Rusta upp åklagarsidan och öppna de nedlagda tingsrätterna..

10. Inför en doms- och straffgaranti. Inom x månader skall en åtalad dömas och om befunnen skyldig börja avtjäna straffet (jfr. vårdgarantin)

Tänk också på hur många miljarder vi betalar i höjda försäkringspremier beroende på den höga brottsligheten.

Tills nyligen har vi i Ludvika varit mindre drabbade än många andra, när vi från första parkett kunnat följa utvecklingen i Borlänge. Nu har brottslighet " av ringa straffvärde" men nog så kännbar för enskilda drabbat Grängesberg.

Jag gör regeringen ansvarig för två underlåtenhetssynder på trafikområdet, som leder till att många ungdomar mister livet. Både nykterhets- och fartkontroller är för få.

Mest varje helg i sommar har vi kunnat läsa om hur ungdomar omkommit i singelolyckor under småtimmarna. Viktigaste orsaken är sannolikt vetskapen om den minimala risken för upptäckt om man kör berusad, drogad eller för fort.

Låt oss hoppas att en annan regering kan bygga upp det som Sverige nu är på väg att förlora "Den oreflekterade hederligheten".

K-A ERIKSSON

Mer läsning

Annons