Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jadlings söker efterträdare

Annons

Det säger Barbro Jadling som tillsammans med maken Björn under hela 19 år ledde teaterverksamhet för vuxna utvecklingsstörda i Studieförbundet Vuxenskolans regi.

Från början drev Barbro verksamheten tillsammans med Älvan Hagberg under kvällstid men när det blev aktuellt att förlägga verksamheten till dagtid kunde Älvan inte medverka på grund av sitt arbete. Då klev maken Björn in i verksamheten.

När verksamheten upphörde räknade gruppen 26 medverkande.

Sedan ett par år tillbaka har gruppen varit vilande, men man ser gärna att någon, eller några, tar vid när verksamheten tog time-out, som det heter på nusvenska.

- Vi kände att vi behövde trappa ned, med ålderns rätt, men eftersom det inte fanns någon som kunde ta över verksamheten just då blev det paus i verksamheten, berättar Barbro Jadling.

Helt sysslolösa har inte Björn och Barbro Jadling varit de här två senaste åren.

- En grupp i gänget var särskilt duktiga att sjunga och vi fortsatte med den delen av verksamheten och besöker då och då institutioner och föreningar och gör ett program tillsammans. Det har varit mycket uppskattat bland alla parter, berättar Barbro.

I sommar fyller Klenshyttan 400 år och med anledning av detta sätter man nu ihop ett program där sånger från 1600-talet är genomgående tema.

Klenshyttan är för övrigt något av hemmaplan för gruppen.

Det var här som man genom sex år framförde sitt populära Hyttspelet, en föreställning som byggde på muntlig tradition.

- Björns farbror, Helge Jadling, var född här och kunde massor om byns och hyttans historia. Han försåg oss med berättelserna i tradition och jag och Björn skrev manuskript med Helges berättelser som bas, berättar hon.

- Fast ibland hände det förstås att aktörerna gjorde sin egna tilllägg ...

I veckan besökte Jadlings den träff på Gammelgården där Pär Johansson från Glada Hudikteatern, som driver en verksamhet liknande Jadlings, föreläste.

- Vi passade på att slänga ut en inbjudan till den som kan vara intresserad av att ta upp verksamheten igen. Hoppas det fungerar för de här åren vi haft tillsammans med alla dessa entusiastiska aktörerna har verkligen varit roliga och många av de som var med då vill säkerligen starta verksamheten igen.

- Tålamod är vad som krävs av våra efterträdare. Å andra sidan blir man ordentligt belönad när man möter all den entusiasm som deltagarna visar, säger Jadling.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons