Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till stormarknad

Annons

Detaljplanen för området vid Grådarondellen klubbades vid 22-tiden på torsdagskvällen i kommunfullmäktige. Det blev förstås en hel del debatt om Ica-bygget. Men kommunen gav till slut klartecken till satsningen på i storleksordningen 150 miljoner kronor. 100-talet arbetstillfällen skapas.

Kritiken mot planerna gäller bland annat att centrum och glesbygden kan utarmas, och säkerhetsaspekten med tanke på närheten till SSAB Tunnplåt och riksväg 50. Det framkom i den flera timmar långa diskussionen.

- Man har inte tagit lätt och enkelt på säkerhetsfrågorna, betonar kommunalrådet Peter Hultqvist.

Han pekar på att det i SSAB:s omgivning redan finns bostäder och mängder av olika verksamheter. Efter riskanalysen säger han att man tagit till sig synpunkterna i denna och arbetat in dessa i planerna.

Oppositionsrådet Ulla Olsson, m, säger att moderaterna är positiva till handelsetableringar, även Ica Maxi. Lena Reyier-Ingman, c, är också positiv. Nils Gossas, mp, tillhör kritikerna av stormarknadsbygget. Han menar att centrum utarmas ytterligare, och pekar på att mindre butiker i glesbygd äventyras:

- Nackdelarna med stormarknader är väl kända, och ingen frågar vad folk vill.

Lars Ingvarsson, fp, vill att Ica Maxi ska etableras i Borlänge. Men att stormarknaden byggs på en annan plats.

- Omsorgen om liv och hälsa går inte att pruta på. Har ni glömt gasolyckan för tre år sedan? Den olyckan var väldigt osannolik, men den inträffade. Därför måste man tänka på risker. Vi kan inte jobba emot en modern samhällstrend. Platsen är väldigt olycklig, anser Lars Ingvarsson.

Peter Hultqvist säger att Ica och kommunen tittat på olika lokaliseringar:

- Det är Grådarondellen som är det genomförbara.

Bygget av Ica Maxi ska komma igång i maj-juni och stå klart i god tid före midsommarhelgen 2004.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons