Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till Selma-staty som ska skapas av samtida konstnär

Annons

I veckan sade kulturnämnden ja till förslaget om en skulptur på Fisktorget som ska gestalta Selma Lagerlöf och hennes författarskap.

- Jag är öppen för en tolkning - gestaltning - det kan ju vara något helt annat än en staty av en gamla tant, säger kulturnämndens ordförande Kaj Andersson, s.

I flera år har det funnits en politisk diskussion om att ta fram någon form av minnesmärke över nobelpristagaren Selma Lagerlöf som bodde i Falun mellan åren 1897 till 1910. Diskussionen har handlat om var någonstans en Selma-staty ska placeras, om den ska göras av en samtida konstnär eller om man ska ha en kopia, en avgjutning av Arvid Backlunds kända Selma-staty.

Det nu liggande förslaget kommer från centern. Kulturförvaltningen har fått uppdraget att utreda förslaget och lyckats hittat både placering och finansiering.

Sedan en tid tillbaka finns det en politisk vilja att utveckla Fisktorget till en mer central mötesplats för Faluborna. Gatu- och parkstyrelsen har redan fått två miljoner kronor till "omgestaltning av torget" i och med den planerade flyttningen av Stadsbibliotekets huvudentré från Kristinegatan till Fisktorget.

Det är från den pengapotten som kulturförvaltningen vill ta 800 000 kronor och använda dem till en konstnärlig utsmyckning i Selmas anda på Fisktorget.

Fördelen med att göra en helt ny konstnärlig gestaltning, i stället för en avgjutning, är att det då är möjligt att få ekonomiskt bidrag från Statens konstråd.

- Dessutom finns det redan ett par Backlund-kopior ute i landet, bland annat i Mårbacka, säger Kaj Andersson.

Kulturnämnden sade därför ja till förslaget om att ge uppdraget att gestalta Selma Lagerlöf och hennes författarskap på Fisktorget till en samtida konstnär.

Två av rösterna i kulturnämnden, moderaterna och centern, ville dock hellre ha en kopia av Arvid Backlunds Selma-staty.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons