Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till omarrondering

Annons

På vilka grunder jävet anfördes verkade få bli kloka på, men Åke Puranen ville ha två veckor på sig för att utveckla sin jävsinvändning och han ifrågasatte i stort sett allt i tillståndsbeslutet.

Han använde ord som fiffel, kupp, hemligstämpling och förakt för sakägare.

Marie-Louise Sölscher redovisade att 57 ansökningar om omarrondering inkommit till lantmäteriet, som har haft kontakt med 385 av 520 markägare. Av dem var 38 procent motståndare, nio procent neutrala och 25 procent positiva. Övriga hade inte svarat eller lämnat ofullständiga svar. I areal räknat var 28 procent negativa, elva procent neutrala och 51 procent positiva. Tio procent hade inte svarat eller lämnat ofullständiga svar.

Åke Puranen menade att lantmäteriet fifflat med underlagen eftersom man inte tog hänsyn till att 267 markägare skrivit under en protestlista. Att dessa listor inte skulle ges någon betydelse hade lantmäteriet dock redan från början klargjort.

Sölscher menade å sin sida att de skäl som motståndarna anfört inte utgör något hinder för en omarrondering. Skälen som anförts var bland annat höga kostnader, osäkerhet kring jakten, känslor för marken och en oklar beskattning.

I tidplanen ingår i år flygfotografering och avgränsning av undantagna områden. År två kommer skogsvärdering och därmed avverkningsförbud samt påbörjande av skiftesplan. Det senare arbetet fortstätter år tre. År fyra blir det utstakning av nya skiften och år fem ska förrättningen avslutas.

Efter mötet utsågs markägar-, väg- och värderingskommittéer.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons