Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till euro - nej till EMU

Annons

Frågans formulering kan avgöra om Sverige ska gå med i EMU.

Nej-sidan stärker sitt försprång i TT:s nya Sifomätning.

Men om frågan formuleras som på valsedeln vinner ja-sidan.

TT-Sifo har för första gången ställt två olika formulerade frågor om svenska folkets inställning till att införa EMU-områdets valuta euron.

I den ena undersökningen uppger 44 procent att de skulle rösta nej till ett svenskt deltagande i EMU om det vore folkomröstning i dag. 37 procent skulle rösta ja. 18 procent uppger att de är tveksamma eller inte vet hur de skulle rösta. Det innebär att nej-sidan har stärkt sitt övertag jämfört med den förra mätningen.

Men när TT-Sifo för första gången ställer frågan som ska användas i höstens folkomröstning, ''Tycker du att Sverige ska införa euron som valuta?'', blir resultatet ett helt annat. Då s varar 41 procent ja och 40 procent nej. 18 procent säger att de är tveksamma eller att de inte vet.

Ja-anhängarna blir alltså fyra procentenheter fler om frågan gäller om euron ska införas i Sverige, i stället för om Sverige ska gå med i EMU.

Språkröret Peter Eriksson (mp) är mycket kritisk efter TT:s EMU-undersökning. Nej-partierna befarade redan när folkomröstningsfrågan fastställdes i december att de skulle förlora på formuleringen.

- När man ställer en vilseledande fråga på det här sättet riskerar det att påverka resultatet. Tyvärr är det så att de partier som vill bedra väljarna är i majoritet i riksdagen, säger Eriksson.

Men Anders Sundström, som ska leda socialdemokraternas ja-kampanj, tonar ner frågan:

- Möjligen visar det här att den andra formuleringen gynnar nej-sidan, säger han.

Statsvetaren Olof Petersson tror att vikten av hur frågan formuleras kommer antagligen att minska när omröstningen närmar sig. (TT)

TT

Mer läsning

Annons