Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till ett nytt hotell

Annons

Därmed ser det nu ut som att den segdragna hotellfrågan i centrala Malung kommer att lösas enligt näringslivets starka önskemål. Ett hotell med 50 rum kan byggas i bostadsområdet Fällen, precis vid riksvägskorsningen i Malung.

Kommunfullmäktiges beslut innebär att kommunen lånar upp 20 miljoner kronor och ger som ett ägartillskott till det kommunala bostadsbolaget Malungshem.

Malungshem bygger sedan om delar av hyreshusen i Fällen till hotell, ett hotell som har arbetsnamnet Sankt Olof. Projektet kostar cirka 30 miljoner kronor.

Tanken är att Malungshem ska hyra ut hotellet till en privat operatör, som sköter driften och enligt en kalkyl även ska orka med att betala en rimlig hyra. Enligt flera av kommunens ledande politiker och tjänstemän finns i botten en överenskommelse med en hotellentreprenör.

Beslutet i fullmäktige föregicks av en ingående och saklig debatt med ett 30-tal inlägg. De flesta uttalade sin tveksamhet inför den kostnad som den ekonomiskt ansatta kommunen nu tar på sig. Men å andra sidan var alla överens om att det behövs ett hotell i Malung.

Ideologiskt blev det en lite omvänd debatt där vänstern med Ola Olin i spetsen talade om att marknadskrafterna troligen skulle lösa hotellfrågan utan kommunal satsning. Den borgerliga sidan med bland andra Tom Martinson (m) och Bengt Thorén (fp) menade att alla privata möjligheter syntes uttömda och att samhället därför måste träda in.

I debatten menade före detta riksdagsman Hans Unander (s) att byggande skapar framtidstro och att är positivt för Malung:

-Om inte vi som sitter här tror på Malung, vem ska då göra det? Hotellsatsningen är en tydlig markering av vår framtidstro.

Och till dem i norra kommundelen som tycker att hotellbygget är storhetsvansinne av Malungskarlar ställde han frågan: Om Malungskarlarna inte har några jobb att gå till, hur blir det då för hela kommunen?

Kommunalrådet Kurt Podgorski (s) konstaterade att det egentligen inte var någon välkommen utgift, men det behövs ett bra hotell både för näringslivets behov och för centralortens anseeende.

-Hotell i Malung samt idrottshall i Sälen är de två extravaganser som kommunen, trots besvärlig ekonomi, måste ro iland. Hotellprojektet är också en viktig bit för att förbättra läget för Malungshem.

I omröstningen var s, m och fp överens om hotellsatsningen och fick stöd av en vardera från v, c och Malung-Sälenpartiet. Fyra vänsterpartister röstade nej och de flesta i centern, samt kristdemokraterna avstod.

Därmed är det i stort sett klart för en hotellsatsning, men det finns en reträttväg öppen. Om det i sista stund skulle dyka upp något privat hotellinitiativ så kan kommunen dra sig ur. Det har nämligen ryktats om någon seriös men uppenbarligen hemlig intressent på gamla hotell Skinnargården. Mr X?

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons