Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till elledningen

Annons

- Vi har inte diskuterat tillståndet. Vi kommer att ta ställning och föra frågan till vår riksorganisation, säger Ulf Kolmodin, ordförande för Hovrans ornitologiska förening. På måndag har föreningen sitt nästa styrelsemöte. Till dess hoppas Ulf Kolmodin att ornitologerna fått ta del av Energimyndighetens beslut.

För Vattenfalls del innebär beslutet att de har koncessionsrätt för att bygga och använda en 130 kilovolts luftledning mellan Hedemora och Garpenberg. Företaget inväntar nu att tiden för överklaganden går ut. Bygget av ledningen ingår i ett större projekt som leder till att flera gamla ledningar kommer att tas ner, vilket enligt Energimyndigheten får en positiv inverkan på miljön. För Vattenfalls del handlar det om totalt 60 miljoner kronor som kommer att investeras i Hedemoras framtida elförsörjning.

Energimarknadsinspektionen, en fristående del av Energimyndigheten, tar i beslutet upp att det sedan 90 år tillbaka finns en 20 kilovolts luftledning över Dalälven.

Den nya 130 kilovoltsledningen är tänkt att ha samma sträckning. Stolparna blir ungefär lika höga och även antalet och placeringen blir likartad. Med andra ord bör inte fågellivet störas mer än tidigare anser myndigheten. Fortsatt uppföljning av vad som sker inom fågellivet i Hovranområdet förespråkas också.

De villkor myndigheten satt upp för den nya ledningen över Dalälven är att linbågen får samma höjd som den gamla. Varningsskivor ska också monteras på ledningen för att varna fåglarna.

Både Länsstyrelsen i Dalarnas län och Hedemora kommun har lämnat invändningar mot en ledning på stolpar. De förespråkar en ledning under jord för att skydda våtmarkerna och fågellivet.

Både byggande och driftsunderhåll blir dyrare och svårare att utföra med en nedgrävd ledning menar Vattenfall som får stöd av Energimyndigheten.

Det är inte klart om någon av instanserna kommer att överklaga Energimyndighetens beslut.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons