Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till center- förslag om torghandel

Annons

Centerpolitikerna i Falun drömmer om en skördemarknad på Stora torget. En plats där lokala handlare bjuder ut närodlade frukter och grönsaker.

I flera år har man inom kommunen diskuterat möjligheterna att få igång en mer omfattande och gemytlig torghandel. Många Falubor har klagat över att det saknas goda möjligheter att köpa färska grönsaker på torget och vid årets Falu marknad var det många som var besvikna på ett utbud som blivit alltmer enahanda.

Centerpartiet har därför föreslagit att en del av Stora torget ska användas till torghandel under bär- och grönsakssäsongen. Enligt centern finns det i Falun många hobbyodlare som skulle kunna sälja sitt överskott på torget. Partiet vill locka och stimulera små lokala odlare så därför föreslår de dessutom att torgplatserna ska vara avgiftsfria.

I går sade gatu- och parkstyrelsen ja till förslaget.

- I fem år har vi talat om det här. Torget är ett jätteproblem så det är bra att det nu kommer ett förslag på lösning, säger Jan Lindholm, ordförande i gatu- och parkstyrelsen.

Tanken är att en dag i veckan under bär- och grönsakssäsongen ska vikas till torghandel under en tvåårig försöksperiod. Det är dock ännu långt kvar innan en skördemarknad på Stora torget blir verklighet. Först ska kommunfullmäktige säga ja, och sedan ska detaljerna i förslaget ordentligt bearbetas.

Vad säger affärsinnehavarna i stan om att torghandlarna kan komma att få stå på avgiftsfria platser, är inte det orättvist?

- Det är det som vi får föra en diskussion om nu. Jag tror inte att handlarna har något emot små lokala odlare, utan vad de vänder sig mot är sådan som reser runt och kränger stora partier av massproducerade varor, säger Jan Lindholm.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons