Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till bioenergiprojektets andra etapp

Annons

- Stora delar av fullmäktige känner sig lurade in i projektet, hävdade Torsten Larsson och krävde svar från Gunnar Magnusson om vilka konsekvenser ett avslag i dag skulle få.

- Det skulle innebära att vi får 49 miljoner i utgifter.

- Inga intäkter?

- Nej!

- Då är vi alltså tvingade att gå vidare med etapp två och tre, konstaterade Torsten Larsson som trots detta yrkade på avslag.

Även Wahan Harutun menade att handläggningen varit tvivelaktig.

- Flera fullmäktigeledamöter har sagt till mig att de inte visste vad de fattade beslut om och det kan jag bevisa, hävdade Harutun.

Hela projektet är beräknat till 90 miljoner kronor varav etapp ett beräknats kosta 49 miljoner kronor. Den delen omfattar bygget av förbränningsanläggningen samt köp av den mark och de byggnader som krävs för en fortsättning.

Etapp två är bygget av pelletsfabriken och torkanläggning vilket beräknas kosta 38 miljoner kronor medan etapp tre avser en turbin för elproduktion, kostnadsberäknad till tre miljoner kronor.

- Om ni kommit till den information om projektet som nyligen anordnades hade ni kunnat få svar på alla era frågor, sade Anders Gyllenvåg och konstaterade att endast tre av kommunstyrelsens ledamöter hade funnits på plats.

- Under de sex år som vi haft nuvarande fjärrvärmeanläggning i drift har kommunen sparat tolv miljoner kronor. Nu kan alla Vansbros invånare som ansluter sig få ett och samma pris för sin uppvärmning under 25 år, hävdade Gyllenvåg.

Frågan gick till votering där sju ledamöter röstade för en fortsatt satsning, tre röstade emot och en avstod.

- Egentligen förstår jag inte varför frågan delats upp i tre etapper, säger Torsten Larsson i en kommentar efter att beslutet fattats.

- Om allt går som det är tänkt ska kommunen i princip inte behöva ligga ute med några pengar så nu är det bara att hoppas att hela projektet går som planerat, säger Torsten Larsson.

Fotnot: Kommunens beslut om medverkan i projektet har överklagats till länsrätten av moderate fullmäktigeledamoten Per-Olov Bergman. Ett avgörande i frågan väntas inom kort.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons