Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja tack till kristen friskola

Annons

Att kalla Elsborgskyrkan i Falun för en sekt är både fel och rätt. Sett ur dagens användning och förståelse av begreppet "sekt" så är det fel. Ingen vill väl bli sammankopplad med ett sammanhang som har en sektstämpel över sig. Bevare oss väl!

Begreppet "sekt" står i dag för något mycket negativt och kan förenklat beskrivas på följande sätt:

En anhängarskara med avvikande åsikter i religiösa, politiska och kulturella frågor, där en karismatisk ledare driver gruppen till underkastelse. Jagsvaga individer lockas till sekten med psykologiskt raffinerade metoder och erbjuds delaktighet i en unik gemenskap och skydd mot en syndig och hotfull omvärld. Hjärntvätt används också i syfte att vinna "mind control" (totalt inflytande över anhängarnas tänkande och känsloliv).

I ovanstående beskrivning av vad som i dagligt tal kan kallas "sekt" passar självklart inte Elsborgskyrkan in. Deras öppna verksamhet, med full insyn, med samhällets och barnens bästa för ögonen, dit alla barn och föräldrar är välkomna utan speciella krav, måste i så fall någon annan betydelse av ordet gälla.

Enligt Nordisk Familjebok innebär sekt är "en religiös samfundsbildning som kommit till stånd genom utbrytning ur annat kyrkosamfund."

Ur den aspekten lär alla svenska kyrkor, frikyrkor och statskyrkan vara sekter. Det är vårdslöst av ledande politiker att använda det negativa ordet sekt om ett sammanhang, utan att förklara i vilka avseenden, och på vilka grunder det kan sägas vara detta.

SEKTMEDLEM?

Mer läsning

Annons