Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja tack till kontanter

Annons

Här i dagarna har det kommit upp förslag om att avskaffa kontanter i samhället. Den svenska regeringen har föreslagit att man ska avskaffa 500 kronors sedlar, 1000 kronors och även 100 kronors sedlar. Detta tror den svenska regeringen ska minska den illegala verksamheten i Sverige, så som knark och narkotika handel. Man tror också att detta skulle leda till en minskad kriminalitet, svartjobb och farliga pengatransporter. Men är detta en bra lösning, undrar vi?

Kommer säkerheten att vara tillräcklig när vi övergår till ett kontantlöst samhälle? Redan i dag är kortbedrägerier vanligt förekommande. Genom att avskaffa kontanterna lägger vi ännu mera ansvar på ett plastkort.

Det kommer enligt det nya systemet vara svårt att bara räcka över en summa pengar till någon, i stället måste pengarna överföras mellan konton. Så i framtiden kommer det bli svårare att låna pengar av varandra vid behov, och även svårare att ge sitt barn en slant.

Hur ska då detta system fungera för äldre och yngre, samhällets mer utsatta individer? Om ett barn tappar sitt kort blir det garanterat en större förlust än vad en borttappad peng blir, då förmodligen kortet innehåller en större summa. Vi undrar också hur säkerheten med pengar ska fungera för de gamla. Om man som äldre vill ha någon som kan uträtta ens köp, måste man lämna ut sitt kort med kod.

Vi tror inte att korten kommer leda till en minskad kriminalitet. Den har en förmåga att ändra sig efter villkoren. Snart kommer brottslingar att ha knäckt systemet och kunna stjäla stora summor.

GEMCHJ ELEVER FRÅN SPO5C

Mer läsning

Annons